САЩ отбелязват националния ден на алигаторите

На 29 май Съединените щати отбелязват Националния ден на алигаторите. Той е учреден от Сафари парк "Дивата Флорида", за да се повиши осведомеността за значението на алигаторите за екосистемата на Флорида, както и да се образова обществеността по въпросите на алигаторите.


Алигаторите са едни от най-големите и най-свирепи видове гущери. Те съществуват от над 35 милиона години и живеят сред хората във Флорида още от основаването на щата. Благодарение на естествената водна среда на района те са го превърнали в свой дом и в ключови екотуристически атракции.

Въпреки че са от семейство крокодили, тези водни създания не бива да се бъркат с влечугите. Единственото място, където двете животни съжителстват, е в Южна Флорида и Тамаулипас, Мексико.

Алигаторите се срещат само на три места в света - в САЩ, Мексико и Китай. Предполага се, че първата поява на алигаторите може да се датира преди 37 милиона години, изследователите обаче проследяват съществуването им над 20 милиона години по-рано.

Въпреки големия брой видове алигатори, само два от тях все още не са изчезнали. Единствените останали видове алигатори са американският и китайският алигатор, които са и най-старите видове алигатори, известни на науката. Китайските алигатори често са по-малки и по-леки от американските, което е основната разлика между двата вида.

В САЩ алигаторите се срещат в някои от югоизточните щати, като Джорджия, Алабама и Мисисипи, но най-голям брой алигатори има в Луизиана и Флорида - по над един милион във всеки щат. Жителите на Флорида могат да се похвалят и с откриването на името "алигатор", тъй като първите заселници в щата англицизират думата от испанския термин за "гущер".

Единственият атракцион за сафари с въздушни лодки, алигатори и коли във Флорида се нарича "Дивата Флорида". Той е създаден преди повече от десет години, за да даде възможност на жителите и гостите на Флорида да се запознаят с дивата страна на щата. Техният парк за алигатори, в който освен алигатори има и разнообразни диви животни, обиколките с въздушна лодка и сафарито с кола са основните им атракции. Те основават и Националния ден на алигаторите и Националния ден на лодките с въздушен транспорт, за да разпространяват информация по тези теми. /БГНЕС