САЩ осъдиха антисемитски изявления на Ердоган

САЩ категорично осъждат "антисемитските изявления" на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и го призовават да се въздържа от "език на омразата". Това се казва в писмено изявление, публикувано от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Съединените щати категорично осъждат неотдавнашните антисемитски изказвания на президента Ердоган срещу еврейския народ и ги считат за осъдителни. Призоваваме президента Ердоган и други турски лидери да се въздържат от езика на омразата, което може да предизвика по-нататъшно насилие. Призоваваме Турция да се присъедини към САЩ, които работят за прекратяване на конфликта в Близкия изток", отбеляза дипломатът, без да уточнява кои изявления на Ердоган се визират.

"Съединените щати са силно ангажирани с борбата с антисемитизма във всичките му форми. Ние приемаме сериозно насилието, което често съпътства антисемитизма, и опасните лъжи, които лежат в основата му", подчерта представителят на американското външно министерство.

„Антисемитските изявления на турския президент Ердоган са осъдителни и те нямат място на световната дипломатическа сцена или където и да било другаде“, добави Прайс в Туитър. /ТАСС