САЩ обмислят ограничаване на военните учения в Европа

САЩ може да ограничат военните учения в Европа и да спрат доставките на оръжие за Киев, за да спадне напрежението заради необичайната военна дейност на Русия близо до Украйна. Това съобщи в петък The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в американската администрация.

По-рано помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси г-жа Карън Донфрид отбеляза, че Вашингтон „се отнася много сериозно към необичайните движения на военните по границата на Русия с Украйна“. Според нея на предстоящата среща на външните министри на НАТО в Рига на 30 ноември американската страна възнамерява да обсъди възможни съвместни стъпки за намаляване на напрежението. Донфрид отбеляза, че за това „има набор с инструменти с широк спектър от възможности“.

Според източници на The Wall Street Journal, САЩ обмислят, от една страна, възможността за укрепване на отбранителните способности на Украйна чрез увеличаване на доставките на противовъздушна отбрана и друга военна помощ, както и разширяване на антируските санкции. Друг вероятен сценарий е САЩ да заемат "по-настойчива" позиция за спазването на Минските споразумения.

В същото време е възможно Вашингтон да поеме по пътя на „намаляване на риска от конфронтация с Москва“, отбелязва вестникът. За целта САЩ могат да ограничат провеждането на военни учения в Европа, както и да преустановят доставката на военна помощ за Украйна. /БГНЕС