САЩ обмислят квотна система по спора с ЕС за митата върху стоманата

Администрацията на президента Байдън подготвя предложение за Европейския съюз, с което да уреди въпроса за стоманата и алуминия, внасяни от блока, съобщи "Блумбърг".

Службата на търговския представител на САЩ и Министерството на търговията и обмислят засилване на мониторинг на произхода на метали, произведени в ЕС, като потенциална част от решението. До този момент САЩ все още не са направили официално предложение на ЕС.

Така наречените тарифни квоти позволяват на страните да изнасят определени количества продукт в други страни при по-ниски митнически такси, но при условие, че целият внос на продукта е облаган над предварително определен праг на по-високо мито, според данни от уебсайта на Американското търговско представителство.

По-рано тази година САЩ подчертаха в разговори с колеги от ЕС, че проблемът с глобалния свръхкапацитет от стомана е общ, до голяма степен е причинен от Китай, и че те трябва да работят заедно за разрешаването му.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп наложи 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вътрешните доставки на алуминий от производители, включително и от ЕС. Законът позволява да се събират такси без гласуване от Конгреса, ако вносът се счита за заплаха за националната сигурност. Бившият президент заяви, че митата са необходими, за да защитят от срив местната индустрия. Байдън не отмени митата и въпреки че търговският министър Джина Раймондо защити решението му, някои американски производители заявиха, че те са навредили на бизнеса им.

ЕС и САЩ се договориха през май да избегнат ескалацията на спора за митата, като изключат емблематични продукти като бърбъна и мотоциклетите Harley-Davidson от удвояването на реципрочните мита на ЕС. Този ход имаше за цел да създаде пространство, за да се опита да бъде разрешен спора за стоманата и алуминия до края на годината, тъй като и двете страни се стремят да възстановят икономическия си съюз.

След това през юни двете страни постигнаха примирие в спора за помощта на Airbus SE и Boeing Co., като се съгласиха на петгодишно замразяване на митата, засягащи различни стоки, докато се водят преговори за намиране на трайно решение на разногласията. /БГНЕС