САЩ обявиха военен пакет за Тайван на стойност 1,1 млрд. долара

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на оръжия на Тайван на стойност над 1,1 млрд. долара, включително 60 противокорабни ракети и 100 ракети "въздух-въздух", съобщи Пентагонът.

Пакетът от потенциални продажби на оръжия включва също така логистична подкрепа на изпълнители за програма за радарно наблюдение, се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона, съобщи "Ройтерс".

БГНЕС припомня, че пакетът, който все още е в ранен етап, включва 60 ракети AGM-84L Harpoon Block II за 355 млн. долара, 100 тактически ракети въздух-въздух AIM-9X Block II Sidewinder за 85,6 млн. долара и 655,4 млн. долара за удължаване на договора за радар за наблюдение, заявиха хората. Ракетите Sidewinder ще въоръжат произвежданите в САЩ изтребители F-16 на Тайпе.

През последните години нараснаха опасенията, че Китай се подготвя да превземе Тайван с военна сила въз основа на убеждението си, че островът е част от Китай. В отговор на това САЩ и други западни държави се стремят да укрепят отбраната на Тайван и да похвалят неговата жизнена демокрация, която е в ярък контраст с авторитаризма на Пекин. /БГНЕС