САЩ обявиха световна среща на върха за COVID-19

Белият дом съобщи днес, че на 12 май ще се проведе световна среща на високо равнище, на която ще се обсъди прекратяването на кризата с COVID-19 и ще се планират бъдещи сътресения, докато президентът Джо Байдън се бори да получи от Конгреса жизненоважно финансиране за пандемията.

Виртуалната среща ще бъде съпредседателствана от Съединените щати, както и от настоящия председател на Г-7 Германия, председателя на Г-20 Индонезия, председателя на Африканския съюз Сенегал и Белиз - настоящ председател на Карибската група КАРИКОМ.

"Срещата на върха ще удвои колективните ни усилия за прекратяване на острата фаза на пандемията COVID-19 и за подготовка за бъдещи заплахи за здравето", заявиха страните в съвместно изявление.

Това ще бъде втората световна среща за пандемията, която през двете години от началото на разпространението си причини смъртта на повече от 6 милиона души и предизвика дълбоки сътресения във водещите икономики и търговски модели.

Байдън беше домакин на подобна среща на върха през септември миналата година, на която призова партньорите да увеличат количеството ваксини и да гарантират, че до септември тази година 70 % от населението на всяка държава ще бъде ваксинирана.

Въпреки че смъртността в световен мащаб рязко намалява, вирусът продължава да се разпространява, което пречи на много водещи държави да отменят напълно ограниченията, а Шанхай в Китай е в разгара на драконовско блокиране.

Домакините на срещата на върха призоваха да се запази чувството за спешност.

"В навечерието на срещата на върха на 12 май призоваваме световните лидери, членовете на гражданското общество, неправителствените организации, филантропите и частния сектор да поемат нови ангажименти и да предложат решения за ваксиниране на света, за спасяване на животи сега и за изграждане на по-добра здравна сигурност - за всички и навсякъде", се казва в съвместното изявление.

"Появата и разпространението на нови варианти като Омикрон засилиха необходимостта от стратегия, насочена към контролиране на COVID-19 в световен мащаб", се казва в него.

И макар че последните варианти са по-малко смъртоносни, в изявлението от срещата на върха се подчертава, че трябва да се съсредоточи вниманието върху това да се попречи на подобни бъдещи катастрофи да изненадат света.

"Знаем, че трябва да се подготвим сега, за да изградим, поддържаме и финансираме глобалния капацитет, от който се нуждаем, не само за новите варианти на COVID -19, но и за бъдещи здравни кризи", се казва в изявлението.

Целите на Байдън са изправени пред насрещни ветрове

Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., обещавайки да преодолее пандемията у дома, но и поставяйки силен акцент върху усилията за ваксиниране на бедните райони по света.

Съединените щати обещаха до 2023 г. да доставят поне 1,1 милиарда дози ваксина срещу COVID -19 за глобално използване и досега са изпратили около половината от тях.

Амбицията на Байдън да превърне Съединените щати в "арсенал за ваксини", подобен на лидерството на САЩ през Втората световна война, обаче се сблъсква с политически препятствия.

Конгресът все още не е приел пакет, който да осигури 10 млрд. долара за продължаване на финансирането на вътрешната реакция на COVID, докато по отношение на по-голямото финансиране на даренията на ваксини за чужбина изобщо няма съгласие.

"Изключително важно е Конгресът да действа сега, за да могат САЩ да продължат инерцията си в международните усилия за поставяне на ваксини във всяка част на света, независимо колко отдалечена е тя, и за предотвратяване на разпространението на следващия вариант на COVID заедно с нашите международни съюзници и партньори", заяви пред АФП високопоставен служител на администрацията.

Водите се размътиха и заради войната в Украйна, която изчерпва дипломатическото внимание на най-могъщите държави в света. Източник, запознат с въпроса, заяви пред АФП, че въпреки това реакцията на пандемията продължава да се разглежда като фундаментално важна. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ