САЩ никога няма да признаят претенциите на Русия в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да не признае "никога, никога, никога" резултатите от ръководените от Русия референдуми в Украйна, които той нарече "грубо нарушение" на международните принципи.

"Искам да бъда много ясен по този въпрос. Съединените щати никога, никога няма да признаят претенциите на Русия към суверенната територия на Украйна", заяви Байдън по време на срещата си с лидерите на тихоокеанските острови във Вашингтон.

"Така наречените референдуми бяха измама, абсолютна измама. Резултатите бяха изфабрикувани в Москва", каза той.

"Истинската воля на украинския народ е очевидна всеки ден, когато той жертва животи, за да спаси народа си и да запази независимостта на страната си", каза Байдън.

По отношение на президента Владимир Путин Байдън заяви: "Нападението на Русия срещу Украйна в преследване на имперските амбиции на Путин е грубо нарушение на Устава на ООН и на основните принципи на суверенитета и териториалната цялост."

Кремъл заяви, че анексирането на четири региона в Украйна ще бъде официално обявено на 30 септември, когато Путин ще произнесе реч.

По-рано държавният секретар Антъни Блинкен нарече инсценираните от Кремъл гласувания посегателство срещу международния мир.

"Фалшивите референдуми на Кремъл са безполезен опит да се прикрие това, което е равносилно на пореден опит за заграбване на земя от Украйна", заяви Блинкен в изявление.

Референдумите бяха проведени в райони, контролирани от администратори, назначени от Кремъл и следват сценария от 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров.

По-рано Блинкен нарече последните гласувания част от "дяволска схема", като заяви, че украинските жители са били изтласкани, а руснаците вкарани с автобуси, като самите резултати също са под въпрос. /АФП