САЩ наложиха санкции на Додик и обслужваща интересите му телевизия

Съединените щати включиха в черния списък сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик и наложиха санкции на свързаната с него телевизионна станция Alternativna Televizija (Алтернативна телевизия - ATV). Това се съобщава в прессъобщение, публикувано на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ.

"Днес Министерството на финансите на САЩ включи в черния списък Милорад Додик, член на председателството на Босна и Херцеговина, както и контролираната от него "Алтернативна телевизия", базирана в Баня Лука, в отговор на корупционните действия на Додик и продължаващите заплахи за стабилността и териториалната цялост на Босна и Херцеговина", се казва в изявлението.

Това е първото постановление, издадено в рамките на заповедта на Байдън от юни 2021 г., с която се блокира цялото базирано в САЩ имущество, притежавано от лица, допринасящи за дестабилизацията на Западните Балкани, и се забранява на тези лица да влизат в САЩ.

"Додик подкопава институциите на БиХ, като призовава за изземване на държавни компетенции и дава ход на създаването на паралелни институции в ентитета Република Сръбска (РС) на БиХ", се казва в заповедта.

В нея се посочва и ATV - дружество, тясно свързано със семейството на Додик.

В прессъобщението на Министерството на финансите се твърди, че Додик "е превеждал пари директно от публични дружества към ATV за корупционни цели, съобщава „Екзит Нюз“. През последните години Додик значително е увеличил финансирането на ATV и е участвал в злонамерени кампании за влияние в социалните медии чрез ATV, за да публикува съдържание, което подпомага неговите политически и лични цели".

САЩ предупредиха, че ще обмислят санкции срещу Додик заради сепаратистката му дейност в Босна и Херцеговина. Додик не се подчини на предупрежденията и през ноември 2021 г. сръбският ентитет в Босна и Херцеговина гласува за напускане на ключови държавни институции, а именно босненската армия, както и съдебната и данъчната система.

Според новоналожените санкции "цялото имущество и интереси от собствеността на горепосоченото физическо и юридическо лице, които се намират в Съединените щати или са във владение или под контрола на американски лица, се блокират и трябва да бъдат докладвани на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите".

Освен това на всички американски физически или юридически лица се забранява да извършват трансакции с Додик или ATV.

През 2017 г. САЩ отново наложиха санкции срещу тогавашния президент на Република Сръбска (РС, част от Босна и Херцеговина) Милорад Додик. Както обясни тогава Министерството на финансите, решението се основава на изпълнителна заповед, която позволява "налагането на санкции срещу лица и организации, които подкопават или могат да подкопаят рамковото мирно споразумение от 1995 г.", известно като Дейтънското споразумение. Според Министерството на финансите Додик "активно е възпрепятствал" прилагането на този документ.

Милорад Додик заяви пред репортери, че американските санкции са инструмент, чието време е отминало.

"САЩ се опитват по някакъв рефлекс от миналото да ни моделират тук, но времето за подобни действия отмина. Това е по-скоро отражение на тяхната слабост, отколкото сила. Това е безсмислено занимание", цитира РТС думите на Додик. /БГНЕС