САЩ може да разпечатат нефтените резерви, за да стабилизират цените на пазара

САЩ обсъждат възможността да разпечатат стратегическите нефтени резерви на страната, за да стабилизират цените на енергоносителите, съобщи министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм в интервю за телевизия Блумбърг.

Дженифър Гранхолм, министър на енергетиката

„Ние определено разглеждаме варианта с доставката на нефт от стратегически резерви. Президентът ще се произнесе по този въпрос”, каза тя и подчерта, че администрацията е силно обезпокоена от нивото на световните цени на нефта.

В четвъртък прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви в отговор на въпрос за възможни доставки на нефт от резерва, че САЩ ще разгледат „всички съществуващи инструменти, с които разполагат, за да повишат устойчивостта и да укрепят доверието на хората”, но каза, че не може да съобщи нищо конкретно.

На своята среща вчера държавите от ОПЕК+ се споразумяха, че ще продължат да се придържат към плана си за възстановяването на добива на нефт със скорост от не повече от 400 хиляди барела на ден за месец, въпреки призивите на вносителите, предимно САЩ, за ускоряване на доставките за оскъдния пазар. Общата позиция на Русия и Саудитска Арабия беше, че при настоящите условия не е възможно да се увеличи повече производството на нефт поради намаленото търсене и потенциалния спад на цените. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ