САЩ ликвидираха лидера на "Ал Кайда" Айман ал-Зауахири

През уикенда САЩ са извършили удар с безпилотен самолет в Афганистан, при който е убит лидерът на "Ал Кайда" Айман ал-Зауахири.

"Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят вече няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. Съединените щати продължават да демонстрират своята решителност и способност да защитават американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", подчерта американският президент Джо Байдън при специалното си обръщение от Белия дом. Операцията бележи важен етап за САЩ. Зауахири наследи Осама бин Ладен като лидер на терористичната групировка през 2011 г.

Имаше спекулации, че Зауахири е мъртъв, но се появи във видеоклип по повод 20-годишнината от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. миналата година. Асошиейтед прес първа съобщи името на убития представител на "Ал Кайда" при американската операция.

"През уикенда САЩ проведоха антитерористична операция срещу значима цел на "Ал Кайда" в Афганистан. Операцията беше успешна и нямаше жертви сред цивилното население", заяви по-рано високопоставен американски служител, без да съобщи името на убития терорист.

Новината идва седмица преди първата годишнина от окончателното изтегляне на американските войски от Афганистан, което остави страната под контрола на талибанските бунтовници, които се бореха със западните сили през предходните две десетилетия.

Зауахири е роден на 19 юни 1951 г. в Маади, предградие на Кайро. На 15-годишна възраст Зауахири създава група, целяща свалянето на египетското правителство и установяване на ислямистко управление. Зауахири специализира хирургия в Университета в Кайро. След което служи три години като хирург в армията през 1980 – 1981 г. работи за Червения полумесец в Пешавар, Пакистан, където лекува бежанци, пострадали във войната в Афганистан. Зауахири е един от няколкостотин бунтовници, арестувани след убийството на президента Ануар Садат през октомври 1981 г. Осъден е за незаконно притежаване на оръжие и прекарва три години в затвора. През 1985 г. заминава за Саудитска Арабия, а от там отива в Афганистан, където се запознава с Осама бин Ладен. През 1988 г. Зауахири участва в създаването на терористичната групировка Ал-Каида.

През 2009 г. Държавният департамент на САЩ съобщи, че Зауахири е основната фигура в Ал-Каида, докато Бин Ладен е само лице на организацията. След като Бин Ладен бе убит през юни 2011 г., Зауахири пое пълният контрол над Ал-Каида. /БГНЕС

Кабул / Афганистан