САЩ: Има риск "Ал Кайда" да се възстанови

Терористи от "Ал Кайда" в Афганистан може да са заплаха за Съединените щати поне още 12 месеца, предупреди в изслушване пред Сената генерал Марк Мили за изтеглянето на американските войски от страната, предаде Би Би Си.

Генерал Марк Мили

По думите му талибаните не са преустановили контактите си с терористите от „Ал Кайда“: „Прегрупирана „Ал Кайда“ или Ислямска държава с желание да атакуват Съединените щати е много реална възможност. Условията за терористична дейност в неуправляемите територии може да са налични през следващите от 12 до 36 месеца. Мисията ни срещу тази заплаха ще бъде много по-трудна, но не и невъзможна и ние ще продължаваме да защитаваме американския народ“

За да унищожат "Ал Кайда", която стои зад атаките на Световния търговски център на 11 септември 2001 г., САЩ започнаха война в Афганистан, която продължи 20 години и приключи преди месец с пълното изтегляне на американския контингент.

Лойд Остин

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин се съгласи с мнението, че организацията може да възстанови потенциала и дейността си.

"С течение на времето "Ал Кайда" отслабна. Сега терористичните организации търсят неконтролируеми територии, където да тренират, да се оборудват и да се чувстват спокойни. Има ясна възможност това да се случи в Афганистан", каза той. /БГНЕС