САЩ и Великобритания нанесоха удари по 18 обекта на хутите

Американските и британските сили нанесоха нова вълна от удари срещу 18 цели на хутите в Йемен, след като седмици наред подкрепяните от Иран бунтовници непрестанно атакуваха корабоплаването в Червено море, предаде АФП.


„Ударите бяха насочени конкретно срещу 18 цели на хутите на 8 места в Йемен, свързани с подземни складове за оръжие на хутите, складове за ракети, безпилотни летателни системи за еднопосочно нападение, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер", се казва в съвместното изявление.

Изявлението беше подписано от Австралия, Бахрейн, Дания, Канада, Нидерландия и Нова Зеландия, които оказаха неуточнена "подкрепа" на новия кръг удари, вторият този месец и четвъртият, откакто бунтовниците започнаха нападенията си срещу кораби в региона.

"От средата на ноември досега хутите са извършили повече от 45 нападения срещу търговски и военни кораби, което представлява заплаха за световната икономика, както и за регионалната сигурност и стабилност, и изисква международен отговор", се казва в изявлението.

Операцията идва след като тази седмица в региона бяха нападнати няколко търговски кораба, включително натовареният с торове Rubymar.

"Съединените щати няма да се поколебаят да предприемат действия, ако е необходимо, за да защитят живота на хората и свободното движение на търговските потоци по един от най-критичните водни пътища в света", заяви военният министър на САЩ Лойд Остин.

"Ще продължим да даваме ясно да се разбере на хутите, че ще си понесат последствията, ако не спрат незаконните си нападения, които вредят на икономиките на Близкия изток, причиняват екологични щети и нарушават доставките на хуманитарна помощ за Йемен и други страни", добави Остин./БГНЕС