САЩ и Германия сключиха споразумение по "Северен поток-2"

Съединените щати и Германия сключиха споразумение, което има за цел да предостави на Украйна гаранции за съхранение на транзита на газ след стартирането на "Северен поток-2", заяви заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Според Нюланд в рамките на споразумението със САЩ по проекта "Северен поток-2" Германия се е ангажирала да търси разработването на общоевропейски санкции срещу Москва в случай на агресивни стъпки от страна на Русия срещу Украйна, съобщи ТАСС.

„Наред с други неща, Германия се ангажира да предприеме действия на национално ниво, както и да се стреми да използва ефективни мерки на европейско ниво, включително санкции, за да ограничи износния потенциал на Русия в енергийния сектор, ако Русия се опита да използва енергийни ресурси като оръжие или извършва по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна", каза заместник-ръководителят на външното министерство.

Тя отбеляза, че в рамките на споразумението Германия се ангажира да се стреми към продължаване на настоящото споразумение за още 10 години след 2024 г. Пълно съвместно изявление ще бъде направено на по-късен етап, съобщи „Комерсант“.

„По-късно днес ще публикуваме споразумението, което постигнахме с германското правителство“, каза г-жа Нюланд по време на доклада си до Комисията по външни отношения на Сената на САЩ.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски ще посети Съединените щати 30 авгус, се казва още в изявление на Белият дом.

"Посещението на Зеленски потвърждава подкрепата на САЩ за суверенитета на Украйна и тясното сътрудничество в енергетиката“, твърди съобщението. /БГНЕС