САЩ и ЕК с първо по рода си споразумение за ползване на AI

Белият дом и Европейската комисия ще обявят споразумение за ускоряване и разширяване на използването на изкуствен интелект за подобряване на селското стопанство, здравеопазването, реагирането при извънредни ситуации, прогнозирането на климата и електрическата мрежа.

Високопоставен служител на американската администрация, обсъждайки инициативата малко преди официалното обявяване, я нарече първото мащабно споразумение за AI между Съединените щати и Европа. Преди това споразуменията по този въпрос бяха ограничени до конкретни области, като например засилване на защитата на личните данни, каза служителят.

Моделирането на AI, което се отнася до алгоритми за машинно обучение, които използват данни за вземане на логични решения, може да се използва за подобряване на скоростта и ефективността на правителствените операции и услуги.

"Магията тук е в изграждането на съвместни модели, като се оставят данните там, където са", каза висшият служител на администрацията. "Данните от САЩ си остават в САЩ, а европейските данни си остават там, но можем да изградим модел, който да общува с европейските и американските данни, защото колкото повече данни и колкото по-разнообразни са те, толкова по-добър е моделът".

Инициативата ще даде на правителствата по-голям достъп до по-подробни и богати на данни модели на изкуствен интелект, което ще доведе до по-ефективни реакции при извънредни ситуации и управление на електрическата мрежа, както и до други ползи, каза служителят на администрацията.

Говорейки за електрическата мрежа, служителят заяви, че САЩ събират данни за това как се използва електроенергията, къде се произвежда и как да се балансира натоварването на мрежата, така че промените във времето да не я изключат.

Много европейски държави имат подобни данни, които събират за собствените си мрежи, каза служителят. В рамките на новото партньорство всички тези данни ще бъдат използвани в общ модел на изкуствен интелект, който ще дава по-добри резултати за ръководителите на аварийни ситуации, операторите на мрежи и други, които разчитат на изкуствения интелект за подобряване на системите.

Понастоящем партньорството е само между Белия дом и Европейската комисия, изпълнителното звено на 27-членния Европейски съюз. Високопоставеният служител на американската администрация заяви, че през следващите месеци ще бъдат поканени да се присъединят и други държави./БГНЕС