САЩ и Аржентина утвърдиха икономическата интеграция

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства "огромната възможност" за засилване на икономическата интеграция с Аржентина, докато приемаше президента на южноамериканската страна Алберто Фернандес в Белия дом, предаде АФП.

"Тази среща е възможност да потвърдим, че нищо не е недостижимо за нас, ако работим заедно", заяви Байдън, седнал до своя колега в Овалния кабинет.

Двете страни започват "следващия век на нашето партньорство" след 200 години дипломатически отношения, добави той, като посочи "огромната възможност да увеличим икономическата си интеграция".

Байдън припомни, че е трябвало да приеме Фернандес миналото лято, но се е наложило да отмени визитата, след като се е заразил с вируса Ковид-19.

Аржентинският лидер благодари на домакина си за подкрепата на САЩ в отношенията между Буенос Айрес и международните икономически организации. Наскоро Международният валутен фонд обяви ново споразумение с Аржентина, което проправи пътя за отпускането на около 5,3 млрд. долара.

Фернандес също така подчерта готовността на страната си да си сътрудничи със Съединените щати в борбата с изменението на климата, като заяви, че страната му е изправена пред най-тежката суша в своята история. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ