САЩ: Берлин да изпълнява ангажиментите по "Северен поток-2"

САЩ очакват всяко бъдещо германско правителство да изпълни ангажиментите, поети от Берлин като част от споразумението с Вашингтон за газопровода "Северен поток-2". Това заяви на специален телефонен брифинг за журналисти високопоставен представител на Държавния департамент.

"Наистина виждаме това като първа стъпка в интензивни усилия за подкрепа на енергийната сигурност и устойчивост на Украйна и очакваме с нетърпение да работим със следващото германско правителство, което да изпълнява ангажиментите, които те поеха сега", каза тя.

"Северен поток-2" е една от спорните теми в отношенията между Вашингтон и Берлин. Германските власти многократно са заявявали, че считат за необходимо да завършат изграждането на газопровода. Този проект се счита за икономически в Берлин, но те настояват Украйна да запази ролята на транзитна държава. Вашингтон се противопостави на строителството и се опита да блокира проекта. В сряда беше официално съобщено, че е постигнато споразумение между САЩ и Германия за „Северен поток-2“.

По-рано германското външно министерство публикува текста на сделка със САЩ относно прилагането на "Северен поток-2". Вашингтон заключи, че санкциите няма да спрат изграждането на почти напълно завършен газопровод. В същото време САЩ си запазиха правото да предприемат действия в отговор на „използването на енергията от Русия като геополитическо оръжие в Европа“ и „агресията срещу Украйна“. Германия също ще трябва да предприеме "бързи действия" на национално ниво и "да настоява за ефективни действия на ниво ЕС", се казва в текста.

Руската страна многократно подчертава, че „Северен поток-2“ е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица страни да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. /ТАСС