САЩ: Албин Курти трябва да разбере, че къщата му гори

Съединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството на Косово да предприеме действия за деескалация на ситуацията на север.


„Смятаме, че това е много спешна ситуация. Сравнението, които направих, е, че къщата ви гори. Трябва да изгасите огъня.“. Това заяви американският посланик в Прищина Джефри Ховениър пред представители на косовски медии във връзка с изострената обстановка в северната част на страната.

БГНЕС припомня, че най-малко петима души бяха задържани по време на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи сърби в северните общини на Косово. Сред ранените има войници от унгарския и италианския контигенти.

Напрежението се покачи, след като в понеделник сърбите се опитаха да влязат в кметството на Звечан, но бяха отблъснати, а косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Миротворците на НАТО се опитаха да отделят протестиращите от полицията, но по-късно започнаха да разпръскват тълпата, използвайки щитове и палки. Протестиращите отговориха, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли "Молотов" по войниците.

Сърбите, които представляват около 6% от населението на Косово, бойкотираха изборите миналия месец в северните градове, където са мнозинство, което позволи на етническите албанци да поемат контрола над местните съвети въпреки нищожната избирателна активност от под 3,5% от гласоподавателите. Много сърби настояват за изтеглянето на косовските полицейски сили, както и на кметовете от етнически албанци, които те не смятат за свои представители.


В резултат ескалацията НАТО съобщи, че изпраща допълнителни сили в Косово.

"Разполагането на допълнителни сили на НАТО в Косово е разумна мярка, за да се гарантира, че КФОР разполага с необходимия капацитет за поддържане на сигурността в съответствие с нашия мандат, даден от Съвета за сигурност на ООН", заяви адмирал Стюарт Б. Мънч, началник на Съвместното командване на съюзническите сили в Неапол.

"САЩ са обезпокоени, че премиерът на страната Албин Курти е предприел некоординирани стъпки и последствията ще бъдат незабавни", съобщи телевизия „Клан Косова“.

САЩ са дали "ясно да се разбере, че вече не подкрепят съвместни проекти и Косово е изключено от "Defender Europe 23". Освен това "няма да има посещения на високо ниво от Косово в САЩ".


Ховениър обяви кои са двете искания, които Курти трябва да изпълни спешно.

„Първо изтегляне на полицията от общинските сгради и второ, новите кметове да не изпълняват функциите си, тъй като са получили повече от 3-4% от гласовете“, каза той.

„Надяваме се, че министър-председателят Курти ще приеме нашия съвет и ще предприеме някои действия за постигане на деескалация на север и ще продължи с приоритетните въпроси, които са пълното прилагане на споразумението по пътя към нормализиране, а не ненужното разсейване и конфликти в северната част", подчерта американският посланик Джефри Ховениър. /БГНЕС