Сарафов: "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт" са танц на Гешев с политиците

Разследването "Чекмеджегейт" е от категорията като "Барселонагейт" дела, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев.


Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов пред БТВ.

Така че това дело, независимо къде е - в България или САЩ, се съгласува, и съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално.

Никога не съм имал представа както изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност.

Имам своята версия на това какво се случва, добави Сарафов. "Прекратяването на т.нар. "Чекмеджегейт" и активизирането на казуса "Барселонагейт" е т.нар. танц на Гешев с политиците" - по едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус", допълни Сарафов.

Дълбоко убеден съм, че това е неговият танц с политическата класа. И той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това, допълни Сарафов.

Аз съм дълбоко убеден, че тази категория дела трябва да приключват бързо и категорично, а не да се точат по три години. А не да се държат на трупчета и са де ползват за политически шантаж, за да не остава в обществото съмнение в обективността на институцията. Със сигурност поставянето на дела на трупчета е извън моето знание, аз съм само административен и оперативен ръководител, каза още Сарафов.

На въпрос относно снимки с т.нар. Пепи Еврото, с когото Сарафов се е срещал днес, зам.-главният прокурор коментира, че е интересно времето, по което тези снимки излизат. "Те излизат днес, след като вчера беше обявено, че ще участвам тук при вас. Срещу мен се води кална, непочтена, мръсна война, и това е част от нея. Тези снимки са изпратени в един трибуквен варненски сайт. Г-н Гешев винаги, когато става въпрос за казуса "8-те джуджета", забравя, че този казус се развива, когато специализираната прокуратура е била под прекия му контрол. Снимките са направени от частното външно наблюдение - нелегална и нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от г-н Стефчо Банков, бивш ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, и именно те правят тези записи, - това е скандално, но е вярно. Не ви ли прави впечатление, че самият Гешев каза, че разполага с над 150 записа?", попита Сарафов. Очевидно той е човекът, който натиска копчето Ентер и пуска записи в подходящия момент, както казах - тези снимки излязоха в деня на участието ми във вашето предаване. Тези снимки са правени преди минимум три години, и съм там със семейството си в съботен или неделен ден, защото именно Гешев ме е поканил да дойда там. Бяхме там да поговорим. Въпросът е защо той не е на снимките - той тогава не дойде, каза зам.-главният прокурор.

Гешев многократно е ходил в ресторант "8-те джуджета", много повече пъти отколкото съм ходил аз. И е много близък с Петър Петров по прякор Еврото. Между другото защо не питате Гешев ходил ли е в този ресторант, познава ли Еврото, и провеждали ли са срещи там? Моят отговор на този въпрос е, че той поддържа тези връзки, каза още Сарафов. Със сигурност съм поканен там от Гешев. Нямам никакво касателство с казуса "8-те джуджета".

Охраната ми е назначена от Комисия в Министерството на правосъдието, която е прегледала документите и е преценила, че имам нужда от охрана.

Поведението на г-н Гешев считате ли го за нормално? Тази театралност и показност - то буди в мен сериозна тревога, той има фиксация у мен - тези снимки доказват същото, коментира Сарафов.

Работил съм с петима главни прокурори, с последните трима съм на ръководни позиции. Гешев още с избирането му тръгна със сериозен управленски дефицит - повече от ясно за всички беше, че той няма необходимия капацитет да ръководи институцията прокуратура. Всички, аз включително, сме се надявали, че с времето той ще израсне, ще свикне, ще се научи как да ръководи прокуратурата, ще стане нормален приемлив главен прокурор. За съжаление, обаче, нещата не само не се подобриха, а се влошиха. В последния месец спираловидно Гешев стана нетърпим за прокуратурата, в момента руши институцията, и това е мнението на всички мои колеги, които не могат да дадат гласност на мислите си, каза още Сарафов.

На въпрос дали Сарафов е имал разговори с политици относно отстраняването на Гешев, зам.-главният прокурор припомни, че е бил първият, подал сигнал срещу Гешев. "Той се самоуличи във връзки с политици след многократните си медийни изяви. При мен няма нищо друго освен семейството ми, работата ми и моите колеги". Властите трябва да си взаимодействат, а не да се подчиняват една на друга или в угода на някого персонално. Гешев провежда политически акции - вижда се с ромски барони във "Факултета", "Столипиново", яде ритуално баклава и това се отразява по медиите. Присъствал съм на такива срамни срещи, които по-добре да забравя, като още Сарафов.

Това, което казват някои политически сили за нуждата от дълбока съдебна реформа, е истина, и такава трябва да бъде проведена спешно, коментира още ръководителят на НСлС. /БГНЕС