Съпругът на кралица Елизабет II е приет в болница

Единбургският херцог Филип, съпруг на кралица Елизабет II, бе приет в болница във вторник следобед "като предпазна мярка", след като се е почувствал зле, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

99-годишният принц Филип е преместен в болница "Крал Едуард VII" в Лондон, се добавя в изявлението.

Източник от Двореца разказа пред Би Би Си, че той е стигнал до болницата, където е приет по препоръка на лекаря си. Херцогът се чувствал зле от няколко дни, но това няма отношение към коронавируса, добави източникът.

Съобщава се, че е "в добро настроение" в болницата, където се очаква да остане за няколко дни в почивка и под наблюдение. Кралица Елизабет II е предпочела да остане в Уиндзор.

Миналия месец от двореца съобщиха, че принц Филип и кралицата са получили ваксинациите срещу COVID-19 от семеен лекар в замъка Уиндзор, където двойката прекарва карантина с малка група служители.

Освен това те празнуваха Коледа в своята резиденция в Беркшир, вместо да проведат традиционното събиране на кралското семейство в селската къща Сандрингам (Норфолк, Източна Англия).

Говорител на кабинета на премиера Борис Джонсън заяви, че той е изпратил "най-добри пожелания" на херцога, докато прекарва "няколко дни почивка в болница".

По този повод Джони Даймънд, кореспондент на Би Би Си, споделя мнение в изданието:

Дворецът ревниво пази неприкосновеността на личния живот на членовете на кралското семейство, когато става въпрос за здравословни въпроси. Тези, които очакват да чуят множество коментари, неизменно са разочаровани.

Говорителите на Двореца много настояваха да подчертаят, че това не е спешна хоспитализация, а превантивна. Херцогът е влизал и излизал от болницата няколко пъти през последните няколко години.

Но като цяло последните му години са белязани от спад в здравето и енергията му. Той спря цигарите в деня, когато се ожени за кралицата, никога не е употребявал алкохол и в продължение на десетилетия беше запален спортист, работещ стабилно, за да остане силен и в добра форма, когато други можеха да се изкушат да не се стараят толкова.

Последният път, когато го видяха публично, изглеждаше в добро здраве, стоеше без помощ и във вторник следобед отиде до болницата, където пристигна с кола.

През декември 2019 г. херцогът прекара четири нощи в болница „Крал Едуард VII“, където бе приет като „превантивна мярка“, за да бъде лекуван за „съществуващо състояние“.

Впоследствие е изписан в навечерието на Коледа и е откаран в провинциалното имения Сандрингам в Норфолк (Източна Англия), където прекарва Коледа с кралицата.

Лечението, което той е получил за различни здравословни проблеми през годините включва блокирана коронарна артерия през 2011 г., инфекция на пикочния мехур през 2012 г. и диагностична оперативна интервенция на корема през юни 2013 г.

Херцогът не присъства на събитията за отбелязване на годишнината от битката при Ютландия по „лекарска препоръка“ през 2016 г., преди да се оттегли от служебните си задължения през 2017 г./ БГНЕС