Само "истинското изкуство” не е застрашено от ИИ

Само истинското изкуство и фотографията на живо не са толкова застрашени от навлизащия изкуствен интелект (ИИ). Това заявиха за БГНЕС двама млади артисти - Кристиян “Боре” Христов и Пламен “Плабо” Ангелов.


Изкуственият интелект заля медийното пространство с генеративни платформи като Midjourney и ChatGPT. Голяма част от паниката покрай бързо навлизащата нова технология се върти около потенциалната загуба на работа. Това обикновено се фокусира върху силно автоматизирани сектори. Но сферата на изкуството не е по-малко застрашена от тази вълна на ИИ.

„Най-малко застрашени са сферите на изкуство, където центъра е себеизразяването. Истинското изкуство - художници, скулптури, всичко, което отива в галериите, изкуството без рамка”, сподели Плабо и допълни, че най-застрашени са хората, които трябва да изпълняват неща строго професионално и рамкирано.

„Едни от най-застрашените професии в изкуството са Concept art артистите в киното и видео игрите. Просто казваш на Midjourney какво искаш като арт идея за филм или игра и то го прави.”

От своя страна Боре отбеляза, че фотографията, предимно събитийната, все още е в безопасност.

„Нисък е рискът за фотографите, особено тези за реални събития, защото ИИ няма как да генерира нещо, което тепърва се случва. Или поне засега”, допълни той.

Боре отбеляза и положителен аспект на ИИ, защото при правилно използване той може дори да улесни и засили креативността на хората на изкуството. За пример той даде случаите, в които има много техническа част за обработка. Тогава ИИ може да улесни процеса, докато артиста се фокусира върху креативния процес.

Заради масовото използване на генеративен ИИ за създаване на изключително реалистични изображения, разпознаването им става изключително трудно. Затова Плабо съветва как да разпознаваме генерирани от ИИ изображения.

„Все по-трудно става да се разпознават фалшификатите. За момента можеш да разпознаеш ИИ по някой възможен бъг (грешка), разбира се, стига да знаеш, че прави такива грешки. Докато го ползваш, ти хващаш стила на това как ИИ генерира определени снимки. Проблемът е, че трябва да го ползваш, за да разпознаваш грешките, които прави. Иначе е много по-трудно да се забележи и разбира се, докато компанията не подобри генератора си да не прави тези грешки. За хора, които не се занимават задълбочено с това, трябва да знаят, че най-лесно се разпознава по пръстите, на ИИ му е трудно с реалистична фотография на човешки пръсти все още.”

Моралът около изкуството, генерирано от ИИ, е, меко казано, спорен. Това важи и за ограниченията около него. Моралността на технологията е трудно обяснима, но този тип изкуство от ИИ си има собствена аудитория, споделя Плабо.

„ИИ може да прави неща, вече измислени от хора, той де факто имитира артистите и върши тяхната работа, къде по-добре, къде по-зле. Той няма как да измисли нищо ново. Изкуството от ИИ ще се превърне в собствена ниша цялостно на изкуството, подобно на нещата, направени на ръка. Има аудитория, която търси само този тип продукти, така ще стане и с ИИ.”

А по отношение на възможните ограничения за ИИ, двамата специалисти се обединиха около тезата, че няма как да бъде ограничен. Боре сравни ситуацията с атомната бомба. Безпрецедентно нещо се появява на бял свят и само въздържанието на хората ги спасява, е неговото твърдение.

„До голяма степен разчитаме на морала на хората, като историята показва, че всяко изобретение винаги се използва и неморално, дори и по-често по този начин”, се съгласиха двамата.

Коментарите за БГНЕС са част от подкаст на тема ИИ, съсредоточена върху неговото влияние в не толкова разглежданата сфера на изкуството. Сред любопитните коментари по време на разговора е направеният от Боре:

“Няма ли изкуственият интелект да ни освободи от естествената тъпотия”. /БГНЕС

-----------------------------

Кристиян “Боре” Христов - предприемач и режисьор, завършил ЮЗУ „Неофит Рилски“ “Филмова и телевизионна режисура”. Занимава се също така с монтаж и обработка. Като някой негови творби са “SHOWREEL 22” и “Pandemic reel” за Idolum Visuals.

Пламен “Плабо” Ангелов - уеб дизайнер и фотограф с повече от 16 години професионален опит в сферата. Зад гърба си има 6 самостоятелни фотографски изложби и е работил с популярни фирми като Vodka Flirt, Efbet, Magniflex, LB Bulgaricum, Foodpanda други. Занимава се и с медитация.

Тагове: