Салман Рушди издаде нов роман

Шест месеца след като беше нападнат с нож, британският писател Салман Рушди публикува новия си роман "Град на победата" - "епична история" за жена от 14-ти век, която се противопоставя на патриархалния свят, за да управлява град.

Написан преди нападението с нож в САЩ, което едва не отне живота на родения в Индия автор, романът се основава на превод на исторически епос, първоначално написан на санскрит.

Дългоочакваната творба разказва за младото момиче сирак Пампа Кампана, което е надарено от богиня с магически сили и основава в съвременна Индия град Биснага, което в превод означава Град на победата.

75-годишният Рушди няма да промотира 15-ия си роман поради физическото си състояние, въпреки че неговият агент Андрю Уайли заяви пред The Guardian, че "възстановяването му напредва".

На 12 август той беше нападнат, докато се готвеше да говори на конференция в Чаутаука в щата Ню Йорк, близо до езерото Ери.

Авторът живееше в нелегалност в продължение на години, след като първият върховен лидер на Иран аятолах Хомейни издаде фатва за убийството му заради богохулния според него характер на романа му "Сатанински строфи".

Заподозреният за намушкването с нож, 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси, който има ливански корени, беше арестуван веднага след нападението и впоследствие не се призна за виновен по обвиненията.

Рушди, натурализиран американец, който от 20 години живее в Ню Йорк загуби зрението на едното си око и възможността да използва едната си ръка, заяви Уайли през октомври.

Нападението шокира Запада, но беше приветствано от екстремистите в мюсюлмански страни като Иран и Пакистан.

Икона на свободата на словото, откакто е подложен на фатва, която го принуждава да се укрива, Рушди все още е откровен защитник на силата на думите./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ