Салимова с нова загуба от Рамешбабу в Торонто след почти 6 часа игра

Нургюл Салимова допусна трето поражение в Турнира на претендентките, който се провежда в канадския град Торонто. Българката имаше на два пъти спечелена позиция срещу Вайшали Рамешбабу, но в крайна сметка отстъпи на индийката след близо 6-часова партия.


Салимова игра с белите фигури срещу Рамешбабу, а партията между двете продължи 88 хода. Стигна се до цайтнот, в който родната шахматистка не показа необходимата стабилност и след серия от грешни ходове индийската й съперничка я матира от губеща позиция. По този начин Рашембабу записа втори успех над Салимова в надпреварата и прекъсна поредицата си от четири последователни загуби.

Третата загуба за българката пък дойде от рускинята Александра Горячкина. След десет кръга Нургюл е с 4 точки, като дели шестото място с Анна Музичук от Украйна. Зад двете е позиционирана Рамешбабу с 3.5 пункта.

Шахматистките почиват днес, като в следващата си партия Салимова ще се изправи с черните фигури срещу другата представителка на Индия – Хумпи Конеру. Точно тя бе победена от нашата състезателка за единствения й успех до момента в турнира.

В останалите срещи победата на Лей Тинцзие над Горячкина доведе до разместване в челото. Тинцзие се изравни със сънародничката си на върха Тан Чжони, като и двете са с по 6.5 точки. Горячкина и Катерина Лагно имат по 5.5, а Конеру е с 4.5 пункта. /БГНЕС