Салах, Меси и Левандовски в спор за Най-добър играч на годината на ФИФА

Нападателят на Ливърпул Мохамед Салах попадна в списъка с номинирани за Най-добър играч на наградите FIFA The Best, докато Сам Кър от Челси бе номинирана при дамите.

Египетската звезда в момента е с националния си отбор и се подготвя за старта на Купата на Африка, но бе номиниран след страхотен старт на сезона на клубно ниво. Салах е реализатор номер 1 на Висшата лига до тук през кампанията с 16 гола на сметката си. Нападателят на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски и стрелецът на Пари Сен Жермен Лионел Меси са другите две имена в списъка, който бе обявен от ФИФА този следобед.

Мохамед Салах.

Наградата се гласува от жури, съставено от настоящи селекционери на национални отбори при мъжете и капитани, един специалист сред журналистите от всяка територия, представлявана от национален отбор и фенове, регистрирали се на FIFA.com. Левандовски се наслади на нов чудесен сезон на клубно ниво за Байерн, вкарвайки рекордните за Бундеслигата в една кампания 41 гола през сезон 2020-21, задминавайки постижението на Герд Мюлер от 1971-72. Меси сложи точка на дългочакания триумф с националния отбор на Аржентина, след като изведе тима до Копа Америка миналата година. Това бе емоционална година за Меси, който напусна Барселона в посока ПСЖ миналото лято след повече от 20 години в испанския колос.

Нападателят на женския тим на Челси Сам Кър попадна в списъка с номирани за Играч на годината при дамите. Австралийката помогна на „сините“ да защитят титлата си от женската Суперлига през 2021 и да достигнат финала в Шампионска лига. Тя вкара и два гола при успеха над Арсенал с 3:0 във финала на ФА Къп миналия месец. Съотборничките в Барселона и Испания Дженифър Ермосо и Алексия Путелас са другите две имена при жените.

Победителите ще бъдат обявени на виртуална церемония на 17 януари. /БГНЕС