Сайнц спечели квалификацията за Гран При на САЩ

Карлос Сайнц с Ферари ще стартира от първа позиция в неделното Гран При на САЩ. На пистата в Остин, Тексас, испанският пилот на "черните кончета" ще бъде пред съотборника си Шарл Льоклер и вече гарантиралия си втора поредна световна титла Макс Верстапен с Ред Бул, които останаха съответно втори и трети в квалификацията.

Карлос Сайнц.

Преди нея, от Ред Бул оповестиха за смъртта на основателя на конструктора Дитрих Матешиц. Верстапен бе най-бърз в последната свободна тренировка, оставяйки зад себе си пилотите на Ферари, но ролите се размениха в квалификацията. Топ 10 допълниха още Серхио Перес (Ред Бул), Люис Хамилтън (Мерцедес), Джордж Ръсел (Мерцедес), Ланс Строл (Астън Мартин), Ландо Норис (Макларън), Фернандо Алонсо (Алпин) и Валтери Ботас (Алфа Ромео).

Перес и Алонсо обаче са наказани с по пет места. Наказанието на пилота на Алпин ще позволи на Ботас да започне от седма позиция. Льоклер също отнася санкция на стартовата решетка - той ще започне неделното състезание с десет места назад заради смяна на части за двигателя. Ред Бул има аванс от 165 точки пред Ферари и може да си гарантира титлата и при конструкторите след триумфа на Верстапен при пилотите.

Гран При на САЩ на пистата в Остин стартира тази вече в 22:00 часа българско време. До края на сезона остават още три състезания - Мексико Сити, Сао Пауло и Абу Даби. /БГНЕС