Сачева: Работната ръка се топи постоянно, не се достига до неактивните хора

„Неактивните хора са сериозен резерв на пазара на труда, но по настоящем Агенцията по заетостта достига до малка част от тях поради законови празноти“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Сачева представи в парламента предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта.

Тя припомни, че България е изправена пред демографска криза, а населението намалява драстично и по-бързо в сравнение с други държави. „Това е сериозен риск, защото потенциалната работна ръка се топи постоянно“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Според нея са нужни промени, които да позволят на агенцията да си взаимодейства активно с институциите по анализиране, издирване и контакт с лицата в трудоспособна възраст, които поради липса на умения и други бариери не могат да достигнат до нейните услуги.

„Предложеният проект е разработен да отговори на потребностите за активиране на трудоспособните лица, които не работят, не учат и не се регистрирани в бюрата по труда. Те съществен трудов ресурс в условията на намаляваща работна сила. Законопроектът регламентира финансирането с пари от държавния бюджет на активна политика на пазара на труда“, каза още Деница Сачева. /БГНЕС