Сачева: Интригата между Радев и Гешев е от юли 2020, когато прокуратурата нахлу в президентството

Интригата между президента и главния прокурор започна през юли 2020 г., когато главният прокурор влезе в президентството, но какво се случи с това разследване, ние така и не разбрахме. Докъде стигна, какво стана, и за какво беше всичко - обществото като че ли не само че забрави, но и не помни. Ние сме против от това в прокуратурата, оглавявана от когото и да е, да се крият такива факти и данни и да бъдат използвани по какъвто и да е начин за натиск върху политическата система.


Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

По думите й този маниер на работа на прокуратурата категорично трябва да се промени.

Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП не беше изненада, защото самият г-н Василев заяви, че ще дойде и ще работи със свой екип. Така, че това беше очаквано, обясни Сачева. "В случая това задълбочава разделителните линии, но нека видим първо какви ще са резултатите от неговата работа. Не бива да предпоставяме предварително това, че хората не могат да се развиват или да се поправят. Недоверието ни все още е факт, но нека видим как ще бъдат използвани инструментите на властта преди да даваме категорични оценки", заяви Сачева. Тя допълни, че от самото начало са заявили, че не дават кредит на доверие на новата власт, а просто дават кредит на време и са си поставили много ясни няколко задачи, които трябва да бъдат изпълнени.

Разговорите, които имахме с БСП, не са били за безусловна подкрепа, напротив, говорихме за това, че България трябва да има редовно правителство. Имаше разговори и имена, които се спрягаха за конкретни позиции и ресори. Коментирахме и различни позиции, към които БСП има интерес, но така или иначе тези разговори вече са затворени. И то са затворени от самата г-жа Нинова, която се опитва да обясни не особено убедително това.

На въпрос за "Барселонагейт" и какво ново има да каже Гешев на изслушването в ЕП на 13 юни, Сачева коментира, че не се е запознала с новите документи по делото. "Не разбирам защо трябва да се прави нещо открито в Брюксел, и същото - закрито в България. Не намирам абсолютно нищо патриотично да отидеш в ЕП, освен поредната закачка с това, че датата ще е 13 юни" /на 13 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има рожден ден - бел.ред./. Тези поредни инсинуации ще бъдат подобаващо оценени от българските избиратели, допълни Сачева.

Президентът първо да осмисли собственият си престой в президентството, а не да се чуди как да обясни намесата си в парламентарната република. В момента той кара втори мандат - кажете ми някаква негова инициатива, която вие си спомняте, защото аз не си спомням нито една, коментира Сачева. "Българската Коледа" беше инициатива ва Георги Първанов, балът за деца в неравностойно положение - на Петър Стоянов, едва ли ще си спомним някоя инициатива на Радев, която обединява хората. Нашите критики към него са свързани точно с това - че той системно, още от самото начало на мандата си, не уважава НС и парламентарната република. Включително и като архитект на ПП, включително и като създател на поредицата служебни правителства, които много удобно по определени теми обясняваха, че имат законово ограничение, а по други теми - в енергетиката, например, си позволиха да излязат с 30-годишна стратегия. Така че ако Радев смята, че това, което той прави, не се разбира от хората, греши - ние искаме да влезе в своите правомощия, допълни Сачева.

Обсъждат се и варианти на прокуратура без главен прокурор, тепърва идеята ще се обсъжда в комисия. /БГНЕС