Сачева: Безработните към днешна дата са 244 хиляди

244 хиляди души са безработните към днешна дата. За успех ще считаме, ако успеем да задържим безработицата до 300 хиляди души до края на годината.

Това заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

По повод продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести с искане за оставката на правителството, на премиера, на главния прокурор и провеждането на честни избори, Сачева коментира, че в момента не се разглежда темата за предсрочни избори.

Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7,9%, допълни още Деница Сачева. Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум.

Тя съобщи, че предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество разглеждане на анализа на мярката с всички детайли.

Многократно сме обръщали внимание на това, че мерките, които предлагаме понякога са критикувани, защото като че ли се очаква Социалното министерство да предлагат повече мерки, свързани с ликвидност, а ние предлагаме мерки, свързани със запазване на заетостта. В това отношение смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в летния туризъм.

Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм. /БГНЕС