Сачева: 10 хиляди са намерили работа от началото на извънредното положение

В Бюрата по труда до момента са регистрирани 61 644 лица, търсещи работа, - такива, които са загубили работата си в България, както и такива, които са се върнали от чужбина, съобщи на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

32 041 души са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а 9 830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение до момента.

Относно огромните опашки пред Бюрата по труда министърът коментира, че до този момент само за последните 20 работни дни в Бюрата по труда са обработени над 103 хиляди различни заявления, сред които и такива, в които хората се разписват за различни срокове по обезщетения.

„Всички срокове автоматично се удължават до края на извънредното положение, така че хората, които са регистрирани като безработни, така и тези, които ползват различни видове социални помощи, както и такива с изтичащи срокове в ТЕЛК и НЕЛК се удължават автоматично до края на извънредното положение, така че не е нужно тези хора да идват в нито една от службите на МТСП„, призова Сачева.

Среднодневно в Бюрата по труда се обслужват около 4 хиляди души, и трябва да се прояви разбиране към извънредното натоварване, на което са подложени.

С МВР във всички областни градове ще бъдат изпратени и служители на полицията, за да помагат в реда по време на опашките. Открити са и в много от областните градове и допълнителни офиси.

Безработните могат да ползват и различни видове консултации, и услуги по издаване на документи. В момента в Бюрата по труда се подават и заявления за обезщетения към НОИ, за да може всичко да е на едно гише.

Всички документи в Бюрата по труда могат да се подават и онлайн, и по пощата, като се свалят първо от сайта на МТСП. Имаме възможност за служебен контрол на данните в заявлението, затова молим всички да не идват на място, призова Сачева.

Към момента отпуснатите обезщетения от НОИ са 15 404, средният им размер е около 650 лв. Все още броят на хората, които използват електронни услуги е малък – под 3%, съобщи още министър Сачева.

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели, като наемането на втори трудов договор не изисква разрешение от първия работодател.

Всички, които се включат в работата в селското стопанство могат да получават обезщетения, така и заплати в селското стопанство, съобщи Сачева.

Договорите за периода на извънредното положение не е нужно да са еднодневни, могат да са с различни срокове, а земеделските производители ще подават динамично и активно всички свободни работни места. Но не можем да задължим насила хората да работят в селското стопанство, но сме направили всичко, за да ги насърчим, допълни Сачева.

По отношение на мярката 60/40 - до вчера 873 са заявленията за 12 455 работници и служители. Фирмите, които искат помощ, са предимно микро и малки предприятия, и са в секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, мебели, и други.

Всички служители на Бюрата по труда, Инспекцията по труда и социалните работници ще получат допълнителни възнаграждения, защото са на първа линия и се срещат с множество хора, допълни министър Сачева. В рамките на социалното министерство допълнителни възнаграждения няма да има. Няма отлив на служители от Бюрата по труда, увери още министърът на труда и социалната политика. /БГНЕС