Сабрутев: Унгария и Сърбия да си търсят алтернатива, тръбата е българска

България само решава какви такси да въвежда за транзитирането на газ през нейна територия. Това заяви депутатът Венко Сабрутев.

Тръбата е българска и ние решаваме какви ще са таксите, Унгария и Сърбия да си търсят ал-тернатива, каза той.

Това е право на държавата, която е собственик на тръбата. Това е общоевропейска политика за намаляване на приходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни продукти и т.н. Ние сме част от голямото европейско семейство, което не иска войната в Украйна. Ние трябва да направим с икономически мерки Русия да не влиза в нея“, каза Сабрутев по БНТ, коментирайки влезлите в сила нови такси за транзита на руски природен газ.

Той подчерта, че транзитните такси, които Русия плаща на България са „ужасно ниски“.

Кореспондентът на БГНЕС от Белград предаде по-рано, че сръбският президент Александър Вучич съобщи, че ще проведе разговор с Румен Радев по повод на увеличаването на транзитните такси у нас, които бяха одобрени от нашия парламент.

За нас това е голям проблем. Това ще доведе до драстично увеличение на цената на газа с допълнителни 100 евро за 1000 куб. м. газ. Това е ужасяващо увеличение и ние ще разговаряме с тях. И това не трябва да бъде валидно за Сърбия“, подчерта Вучич.

От 13 октомври е в сила такса от 20 лв./МВтч. Тя се отнася до вноса и транзита на руско „синьо гориво“. Парламентът прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха публикувани във вчерашния брой на Държавен вестник.

Сърбия внася руски природен газ от България по „Балкански поток“, който е продължение на „Турски поток“. /БГНЕС