Създадоха първите киборги, които могат да се възпроизвеждат

Американски учени създадоха първите живи роботи, известни като ксеноботи (самовъзстановяващи се микророботи, чието наименование произлиза от африканската гладка ноктеста жаба Xenopus laevis), които вече могат да се възпроизвеждат по начин, ненаблюдаван досега нито при растенията, нито при животните, съобщава Си Ен Ен.

Създадени от стволовите клетки на африканската ноктеста жаба (Xenopus laevis), на която са кръстени, ксеноботите (вид киборги – биологически организъм, съдържащ механични компоненти, а също така робот, съдържащ биологически компоненти) са широки по-малко от един милиметър. Малките създания са видели живот за първи път през 2020 г., след като експериментите показали, че могат да се движат, да си сътрудничат в групи и да се лекуват сами.

Сега учените, които са ги разработили в университета във Върмонт, Тъфтс и института Вайс в Харвард, заявиха, че са открили изцяло нова форма на биологично размножаване, различна от всяко животно или растение, познато на науката.

„Бях развълнуван“, каза Майкъл Ливайн, професор по биология и директор на Центъра „Алън Дискавъри“ в университета Тъфтс, съавтор на новото изследване. „Жабите имат начин на размножаване, който обикновено използват, но когато освободите (клетките) от останалата част от ембриона и им дадете шанс да разберат как да се окажат в нова среда, те не само разбират новия начин на движение, но, "очевидно, и новият начин на възпроизвеждане", каза той.

Робот или организъм?

Стволовите клетки са неспециализирани клетки, които имат способността да се развиват в различни типове клетки. За да направят ксеноботи, изследователите са взели живи стволови клетки от ембрион на африканска жаба и са ги оставили да се инкубират. Не е имало генна манипулация.

„Повечето хора смятат, че роботите са направени от метал и керамика, но не е важно от какво е направен роботът, а какво прави той, а това е да действа независимо в името на хората“, каза Джош Бонгард, професор и експерт по роботика в Университета във Върмонт и водещ автор на изследването. „Става дума за робот, но също така е ясно, че организъм, направен от генетично немодифицирана жабешка клетка“, добави той.

Учените са открили, че ксеноботите, които първоначално са били със сферична форма и са съставени от около 3000 клетки, могат да се репликират. Но това се случва рядко и само при определени обстоятелства.

Облик на „Пакман“

„Ксеноботите използват така наречената „кинетична репликация“, процес, за който е известно, че се случва на молекулярно ниво, но никога не е наблюдаван на ниво цяла клетка или организъм“, каза Бонгард.

Използвайки изкуствен интелект (ИИ), изследователите след това са тествали милиарди форми на тялото, за да направят ксеноботите по-ефективни в този тип репликация. Получил се е суперкомпютър със C-образна форма, напомняща прочутия “Пакман", видеоигра от 80-те.

Те открили, че той е успял да намери малки стволови клетки, събирайки стотици от тях в устата си, а няколко дни по-късно куп клетки се превърнали в нови ксеноботи.

„Изкуственият интелект не е програмирал тези машини, както обикновено мислим за писане на код. Той е изваял и проектирал тази форма на "Пакман". Формата по същество е програма. Формата влияе върху това как ксеноботите ще се държат, за да засилят нейния невероятно изненадващ процес“, каза Бонгард.

Изследването е публикувано в понеделник в научното списание PNAS. /БГНЕС