Създадоха европейски алианс за екосъобразни градове

Министрите на културата от цяла Европа създадоха съюз за създаване на по-устойчиви и щадящи климата сгради и градски пейзажи, съобщи Швейцария.

"В бъдеще политиците, бизнесът и гражданското общество ще работят заедно, за да създават по-добре проектирани градове, села и пейзажи", заяви швейцарското правителство, обявявайки началото на новия "Davos Baukultur Alliance".

Baukultur е съкращение от запазване и развитие на качествени, устойчиви и културно значими сгради и градове.

Президентът на Швейцария Ален Берсе покани министрите на културата от 31 европейски държави на двудневна среща в Давос преди Световния икономически форум.

Заедно с организации на гражданското общество и големи компании от строителния бранш и сектора на недвижимите имоти те се споразумяха да стартират международна мрежа, която да подпомогне посрещането на предизвикателствата в областта на планирането и строителството, включително преминаването към по-устойчиви енергийни източници.

"Нейната цел е устойчиво, ориентирано към качеството управление на сгради, инфраструктура, обществени пространства и ландшафти в полза на всички", се казва в изявление.

Алиансът е създаден, за да преследва целите, заложени в така наречената Декларация от Давос, насочена към "висококачествен Baukultur за Европа", която беше приета през 2018 г.

"Добрият Baukultur никога не е бил толкова важен, колкото е днес. Без него не може да има устойчиво развитие", заяви Берсе, който е и министър на вътрешните работи на Швейцария.

Ангажиментът за висококачествена строителна култура е "незаменима част от постигането на бърз енергиен преход", се казва в изявлението.

Той може също така да спомогне за "борбата с нарастващото свръхзастрояване и дава възможност на градовете и селата да се развиват, за да отговорят на нуждите на едно приобщаващо и разнообразно общество", се казва в него. /БГНЕС, АФП