Съветник на Байдън: Талибаните ни изненадаха

Американската администрация не е очаквала, че талибаните толкова бързо ще превземат афганистанската столица Кабул. Това заяви в интервю за телевизия Си Би Ес съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан.

„Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо“, отбеляза той, говорейки за превземането на Кабул.

„Но имахме планове в случай на извънредни ситуации, включително бързото превземане на Кабул“, добави Съливан, посочвайки присъствието на американските военни на столичното летище.

Той обясни, че президентът Джо Байдън „не е бил готов да започне трето десетилетие на война и да изложи американските войски на опасност, сражения и смърт, за да се опита да удържи Афганистан, когато неговите собствени въоръжени сили не се сражават, за да го запазят“.

„Надявахме се, че те ще се бият. Надявахме се, че ще дадат отпор. Но постепенно с падането на един град след друг ставаше ясно, че афганистанската армия фактически не беше готова, въпреки милиардите долари и годините на обучение и всички модерни възможности, които ѝ бяхме предоставили. Това поставя въпроса дали още една година, две или пет престой в Афганистан можеха да имат някакво значение“, каза Съливан.

Той разказа, че в момента американските военни осигуряват безопасността на летището в Кабула, за да могат самолетите да летят спокойно. Американската администрация иска да евакуира хиляди от Афганистан, включително голям брой американци.

Съливан призна, че се работи за установяването на общия брой на американците в страната.

На 15 август талибаните без бой влязоха в Кабул и в течение на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че подава оставка, за да не се допусне кръвопролитие, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани и служителите на посолствата. /ТАСС