Сърцата на хората, слушащи една история, туптят еднакво

Телесните функции на хората, които слушат една и същата история, несъзнателно се синхронизират. Става въпрос за сърдечния ритъм и дишането, сочи ново изследване на учени, публикувано в списанието Cell Reports.

Изследването е проведено от учени от Градския университет в Ню Йорк.

„Важното е, че слушателят обръща внимание на действията в историята, която слуша“, добавя съавторът Джейкобо Сит. "Не става въпрос за емоции, а за ангажираност на внимание и мислене за това, което ще се случи след това. Сърцето ви реагира на тези сигнали от мозъка."

Екипът провежда редица експерименти, за да изследва ролята, която съзнанието играе, когато става въпрос за сърдечната честота на слушателите.

В първия експеримент доброволците са слушали аудиокнига „20 000 левги под водата“ на Жул Верн, докато са били свързани към електрокардиограма.

По време на слушането сърдечният им ритъм се е променял въз основа на случващото се в историята.

Във втория експеримент доброволците са гледали кратки учебни видеоклипове без емоционално съдържание, като учените установяват, че сърдечната им честота отново съвпада.

Един от водещите професори в изследването уточнява, че проучването е важно за разбирането на вниманието и връзката между мозъка и тялото. /БГНЕС