Сърджан Джокович: По всяка вероятност Джокович няма да играе на Аустрелиън Оупън

Решението на австралийското правителство само ваксинирани да могат да участват Аустрелиън Оупън може да доведе до отказ от участие на лидера в световната ранглиста Новак Джокович. Това стана ясно днес от изказването на баща на сръбския тенисист - Сърджан Джокович.

"По отношение на ваксинацията и отказа от нея, това е право на всеки един от нас. Никой няма право да навлиза в нашето лично пространство. Това нещо е гарантирано от нашата Конституция. Всеки сам решава за здравето си. Дали е ваксиниран, това е само и единствено негово право. Дали той ще съобщи това нещо, мисля си, че не. И аз самият не знам за това негово решение, а и да знаех, нямаше да го кажа пред Вас. Той има право да решава, така както сам прецени", каза Сърджан Джокович пред местната телевизия "Първа".

Джокович е деветкратен шампион от Откритото първенство на Австралия

Според него "доста неприятно е решението на властите в Австралия, които са си позволили "да провокират деветкратният шампион от Откритото първенство на Австралия. "Дали Новак ще се появи там зависи от тяхното поведение. Той на драго сърце би отишъл, защото е спортист, а и ние самите искаме това. Но, при тези условия, вероятно няма да стане", каза още бащата на Новак Джокович и уточни, че синът му "няма да приеме и 14-дневна карантина".

БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица директорът на Аустрелиън Оупън Крейг Тайли потвърди, че до участие в турнира ще бъдат допускани само ваксинирани състезатели. В последните дни се появиха информации, че организаторите може би ще направят изключение за Джокович, който е деветкратен шампион в Мелбърн, но това надали ще стане, тъй като решението идва от правителството на Австралия и управата на щата Виктория, където се намира Мелбърн.

В средата на октомври в интервю пред сръбското издание Блиц Джокович се разгневи на въпрос дали е ваксиниран срещу Covid-19 и отказа да отговори "Това е личен въпрос и според нашия закон могат да се предявят обвинения към всеки, който ти задава такъв въпрос. Това е неприличен въпрос. Твърде много хора си позволяват свободата да задават такива въпроси и да обвиняват хората. Каквото и да отговоря, то ще бъде използвано в негативен план", каза тогава световният номер 1.

Всичко това означава, че сръбският тенисист няма да може да подобри рекорда на Роджър Федерер и Рафаел Надал от 20 титли от Големия шлем в началото на следващата година, а първият му опит да го стори най-вероятно ще бъде на Ролан Гарос в Париж през пролетта.

Аустрелиън Оупън 2022 ще се проведе в периода 17-30 януари. /БГНЕС