Сърбите подкрепиха на референдум конституционните промени

Гражданите на Сърбия подкрепиха конституционните промени в областта на правосъдието по време на провелия се на 16 януари референдум, обяви президентът Александър Вучич в обръщение към нацията по повод резултатите от допитването.

"Въз основа на 97,02% от обработените бюлетини 60,48% от гражданите, които излязоха да гласуват, гласуваха "за", а 39,52% - "против". Гласуваха общо над 1,8 милиона души, като разликата между гласувалите с "да" беше повече от 400 000 души. Поздравявам гражданите на Сърбия, които гласуваха за промените в конституцията. Сърбия изпрати положително послание към света и вярвам, че през следващия период ще успеем да предприемем стъпки към по-нататъшна демократизация и независимост на съдебната система", заяви Вучич.

Ниска избирателна активност

Сръбският лидер отбеляза, че избирателната активност на референдума е била около 30%. "За един референдум това е много, очаквахме активност от 25%, но тя беше 30%. Преброяването на останалите гласове няма да повлияе по никакъв начин на резултата", заяви президентът. В същото време, според него, в столицата Белград мнозинството от избирателите са били против промените в конституцията.

Според наблюдатели, референдумът е проведен при най-ниската избирателна активност от 2014 г. насам. Миладин Ковачевич, директор на Републиканския статистически институт, заяви пред репортери в неделя, че два часа преди затварянето на избирателните секции избирателната активност на референдума за промени в Конституцията на Сърбия в областта на правосъдието е била 25,25 %. В същото време на парламентарните избори през 2020 г. избирателната активност от 25% беше надхвърлена шест часа преди затварянето на избирателните секции и беше 45% час преди затварянето им.

На референдума гражданите отговаряха с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли да се потвърди законът за изменение на Конституцията на Република Сърбия?"

Промените, подложени на референдум, са свързани с правосъдието, а именно с избора на съдии и прокурори. Съгласно изменението съдиите вече няма да се избират от Народното събрание (парламента), а от Висшия съвет на съдиите, състоящ се от 11 души - шестима съдии, избрани от други съдии, четирима адвокати, избрани от парламента, и председателят на Върховния съд. Министърът на правосъдието, председателят на Върховния касационен съд и председателят на парламентарната комисия по правосъдие вече няма да участват в избора на съдии. Премахва се тригодишният изпитателен срок за съдиите./БГНЕС

Белград / Сърбия