Сърбите гласуват в сянка на войната в Украйна

Сърбите гласуват днес на избори, на които популисткият президент Александър Вучич планира да удължи едно десетилетие на управление, представяйки се като гарант за стабилност, в сянката на войната в Украйна.

Избирателите определят своя държавен глава, своите 250 депутати, както и няколко общински съвета, включително Белград.

Според последните социологически проучвания Сръбската Партия на прогреса (СНС, десеноцентристка) на Александър Вучич трябва да потвърди своето присъствие в парламента, докато самият президент е на печеливша позиция за втори мандат.

"Лично, аз виждам стабилен напредък и гласувах в съответствие с това убеждение", каза Милован Кръстич, 52-годишен, държавен служител в правителството, пред АФП.

Нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари промени хода на кампанията, която трябваше да се съсредоточи върху околната среда, корупцията и правата в тази балканска страна, кандидат за Европейския съюз.

Но Александър Вучич, свикнал да жонглира между съперничеството за влияние между Изтока и Запада, се възползва от войната в своя полза. В страна, страдаща както навсякъде другаде от пандемията на коронавирус, той разпръсква страховете за нестабилност и се представя като единствения капитан, способен да управлява кораба по време на буря. Той провежда кампания под лозунга "Мир. Стабилност. Вучич".

„Надяваме се на огромна победа“, каза той, пускайки бюлетината си в урната. „Работихме за това през последните години и ще продължим с нашите усилия и развитието на страната“.

- Инциденти, според НПО -

Неправителствени организации като CRTA, която наблюдава изборите, съобщават за инциденти и насилие.

Павле Грбович, лидер на лявоцентристка опозиционна партия, твърди, че е бил нападнат, докато се е опитвал да предотврати измами с гласове в близост до офисите на СНС в Белград.

Само преди няколко месеца опозицията сякаш направи пробив в страната с население по-малко от седем милиона жители.

През януари Александър Вучич отмени спорен проект за литиева мина, който мобилизира десетки хиляди протестиращи, обрат, рядко наблюдаван през десетилетието му начело, като вицепремиер, министър-председател, а сега и президент.

Последните социологически проучвания прогнозират, че държавният глава, обвиняван в авторитаризъм от своите критици, ще премине границата от 50% в неделя, но въпреки това опозицията се надява, че високата избирателна активност ще предизвика втори тур.

CRTA отчете избирателна активност от 42% в 14:00, което е със седем пункта повече от законодателните избори през 2020 г.

Сърбите от Косово, бившата южна провинция, никога не призната от Белград, пристигнаха с 40 автобуса, за да участват в изборите в съседна Сърбия, тъй като Прищина отказа да организира изборите на своя територия.

- Украинският хребет -

Според проучвания на общественото мнение основният съперник на Александър Вучич е пенсионираният генерал Здравко Понош, изненадващ кандидат, издигнат от проевропейския опозиционен лагер.

„Вярвам в светло бъдеще и изборите са правилният начин да променим ситуацията“, каза той, гласувайки.

Но за анализаторите опозицията има малък шанс да детронира президента или да разстрои състава на напускащия парламент, почти изцяло съставен от коалиция про-Вучич.

Правителството предприе предпазливо управление относно кризата в Украйна, като официално осъди Русия в ООН, като същевременно се въздържа от всякакви санкции срещу Москва, докато много сърби подкрепят войната на Кремъл.

Някои опозиционни партии споделят тези проруски възгледи. Останалите не смеят да говорят от страх да не предизвикат недоволството на промосковските избиратели.

Александър Вучич е въоръжен и с други предимства. По време на дългото си управление той затегна хватката си на всички нива на власт, включително де факто контрола на институциите и почти всички медии.

През месеците преди кампанията президентът също раздаваше финансова помощ, което предизвика критиците му да твърдят, че иска да „купува“ гласове.

Избирателните секции затварят в 18:00 часа. Неофициалните резултати се очакват вечерта. / АФП, БГНЕС