С концерт град Елин Пелин почете 100 години от рождението на Димитър Динев

С концерт Народното читалище "Елин Пелин 1896" в град Елин Пелин почете 100-годишнината от рождението на Димитър Динев и 60 години от създаването на Народен хор "Димитър Динев".

"С голяма любов и с много ентусиазъм се подготвихме за този концерт, защото обединяваме две забележителни годишнини - 100 години от рождението на нашия диригент, музикант и композитор Димитър Динев и 60 години от основаването на фолклорния хор наречен Димитър Динев. Всички бяхме много въодушевени. Динев много издигна със своята работа като диригент и аранжор престижа не само на народния хор, но и на културната атмосфера в град Елин Пелин", каза пред БГНЕС Илка Димитрова, ръководител на Народния хор "Димитър Динев".

Димитрова разказа, че с Динев са били колеги в българското национално радио преди години. "Той отговаряше за турската музика, за турските емисии на радио България, а аз бях редактор музикален продуцент на българска народна музика. Първоначално той ме покани да бъда негов помощник, защото заради турската музика той трябваше много да пътува", обясни тя.

Ръководителят на Народния хор "Димитър Динев" сподели, че Динев я е наричал "казъм", което значи "дъще", и й е давал и съвети, като например - винаги да има диригент на репетиция, както и да не сменя часа и деня на репетиции, защото в противен случаи певците може да не се появят на репетиция.

Ивайло Симеонов, кмет на гр. Елин Пелин

"От него много хубави неща съм научила, полезни за моя професионализъм", подчерта тя. Описва Динев като интелигентен, добронамерен и сърцат.

"Именно заради това духът на Димитър Динев витае и ще продължи да витае в Елин Пелин", категорична е тя. По думите й именно с шопската музика и репетициите са Динев я е спечелил. Тя изказа огромна благодарност към децата на Димитър Динев - Борис Динев и Мария Ковачева.

"Много са ни помагали в читалището. Толкова са били всеотдайни и само с по половин дума се разбираме". Народните носии в концерта са били осигурени с финансовата помощ именно на децата на Динев.

Ръководителят на Народния хор "Димитър Динев" стартира концерта с две шопски песни - едната на Димитър Динев, а другата на Филип Кутев. В концерта бяха включени и две македонски песни. "Надяваме се чрез нашите песни да пулсира творчеството и духът на Димитър Динев", каза още Илка Димитрова.

В концерт-спектакъла участваха още Народен хор "Димитър Динев", Теодоси Спасов, Стоян Янкулов-Стунджи, ЖФГ "Новоселки", ДФГ "Шарени мъниста", ВГ "Камбанки" и Шопски ансамбъл "Ради Радев".

Специални гости на празника бяха Смесен народен хор "Гоце Делчев", град София и Формация "Кипри". /БГНЕС"