Съдбата на правителството на Драги се решава в сряда

В правителствената криза, която започна, когато Движение 5 звезди (M5S), един от коалиционните партньори, не подкрепи пакета за икономическа помощ, предложен от правителството при гласуването в парламента на 14 юли, и се задълбочи с оставката на Драги, погледите се насочиха към речите на Драги, които той ще произнесе в парламента в сряда в съответствие с искането на президента Серджо Матарела.

Според съобщенията в италианската преса министър-председателят Драги ще информира за правителствената криза на 20 юли първо Сената, горната камара на парламента, а след това и Камарата на представителите, долната камара. След речите на Драги в двете камари на парламента ще се проведе вот на доверие. Бъдещето на правителството на Драги ще се определи от тези изказвания и гласувания на доверие. При сегашното парламентарно разпределение правителството на Драги може да получи вот на доверие без подкрепата на партията M5S.

Сред политическите сценарии е Драги да продължи управлението си без M5S, след като получи вот на доверие от парламента, или да застане зад решението си да подаде оставка.

Друг сценарий в дневния ред е възможността за предсрочни избори. Беше заявено, че ако министър-председателят Драги настоява на решението си да подаде оставка, въпреки че в сряда получи вот на доверие в парламента, президентът Матарела може да разпусне парламента и да ускори провеждането на парламентарни избори. Посочва се, че ако този сценарий се реализира, изборите могат да се проведат през последната седмица на септември или в началото на октомври.

Дебатът в M5S, партията, която инициира правителствената криза, относно това дали да остане в правителството или не, може да доведе до разцепление в партията. Изявлението на лидера на M5S Джузепе Конте от събота, в което той сигнализира, че няма да продължи участието си в правителството, ако не получи отговор на исканията си от 9 точки от Драги, предизвика дебат в партията. В пресата беше отразено, че M5S може да бъде разделена на тези, които искат да участват в управлението, и тези, които не искат.

Партия Italia Viva (IV), един от малките партньори в коалицията, която доведе до сформирането на правителството на Драги, събра около 90 хил. подписа в кампанията за подписване на искането Драги да остане на поста си. Лидерът на IV Матео Ренци заяви пред Асоциацията на чуждестранната преса, че е оптимист за бъдещето на правителството и че премиерът Драги трябва да остане на поста си.

Лидерите на десните партии "Форца Италия" и "Лига", двама от коалиционните партньори, се събраха вчера и взеха общо решение. Лидерът на "Форца Италия" Силвио Берлускони и лидерът на партията "Лига" Матео Салвини се съгласиха, че сегашното правителство не трябва да продължава да работи с М5С, която започна кризата.

Същевременно броят на кметовете, които искат Драги да остане на поста си, се увеличава. Около хиляда кметове на големи градове като Милано и Флоренция, както и на столицата Рим, призоваха Драги да остане на поста си. В много градове на страната, като например Милано, бяха организирани демонстрации в подкрепа на Драги.

Правителството на широката коалиция, ръководено от Марио Драги, встъпи в длъжност на 13 февруари 2021 г. като правителство на националното единство в условията на здравна и икономическа криза, причинена от епидемията от Covid-19. Правителството на Драги беше подкрепено от 10 политически партии, представени в италианския парламент. /БГНЕС, АА