Съдят Тръмп за неумишлено причинена смърт две години след бунта от 6 януари

Партньорът на полицая от Капитолийската полиция на САЩ, който почина ден след бунта на 6 януари 2021 г., съди Доналд Тръмп за неумишлено причинена смърт.

В иска, подаден в четвъртък, се казва, че Доналд Тръмп "умишлено е разбунил тълпата", която е нападнала Брайън Сикник и е довела до смъртта му.

Около 950 души са арестувани във връзка с бунтовете от 6 януари 2021 г., но ФБР все още издирва още 300 лица, за които се смята, че са извършили насилствени действия в този ден

Досега са осъдени стотици хора, но ФБР твърди, че на свобода има още.

Сред тях е и лицето, отговорно за поставянето на тръбни бомби пред централите на националните комитети на Републиканската и Демократическата партия в нощта преди размириците.

ФБР заяви, че ще предложи 500 000 долара (420 730 лв.) на всеки, който разполага с информация, която може да помогне за залавянето на заподозрения.

Бунтът в Капитолия в САЩ избухна преди две години, когато Конгресът удостовери победата на президента Джо Байдън на изборите през 2020 г.

Тълпата нахлу в Капитолия след речта на г-н Тръмп, който говореше на митинг недалеч от територията на Капитолия. В речта си той заяви, че е извършена изборна измама, и призова тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да отмени резултатите.

"Ще се разходим до Капитолия", каза Тръмп в речта си. "Ако не се борите като в ада, вече няма да имате държава".

По време на възпоменателното събитие в четвъртък в Белия дом г-н Байдън нарече събитията от 6 януари "повратна точка" в историята на САЩ.

"Трудно е да се повярва, че това може да се случи точно тук, в Америка", каза той.

"6 януари е напомняне, че няма нищо гарантирано в нашата демокрация", добави г-н Байдън.

Полицейският служител на Капитолия на САЩ Брайън Сикник умира един ден след бунтовете на 6 януари 2021 г./БГНЕС, Би Би Си

Тагове: