Руснаци на протест в София: Ние сме против войната, обичаме Украйна

Руснаци излязоха на протест пред Руския културно-информационен център в столицата срещу агресивната политика на президента Владимир Путин спрямо Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Няколко десетки руснаци, живеещи в България, решиха да изразят своето несъгласие с войната на Путин срещу Украйна. Повечето от тях носеха саморъчно изготвени плакати, украсени с цветовете на украинското знаме – синьо и жълто. На тях те бяха написали: „Аз съм рускиня и съм против Путин. Не оставайте безразлични!“, „Аз съм от Русия. Аз съм против Путин. Аз съм против войната. Обичам Украйна“, „Не на войната“ на английски и руски език и др.

Александър Стоцки от Москва е дошъл на протеста, за да подкрепи Украйна, която за него е независима държава.

„Обявявам се срещу агресивните действия на Руската федерация в лицето на диктатора Владимир Путин. Аз съм срещу войната, защото това е против моите морални принципи“, каза Александър.

Той заяви, че има много приятели в Украйна, както повечето обикновени руснаци.

„За мен случващото се там е откровен позор. Действията срещу Украйна не могат да се опишат. Бях потресен, когато всичко това започна. Не можех да повярвам“, сподели Александър Стоцки.

Александър Стоцки

Той остро разкритикува потушаването на мирните протести в Москва и други руски градове срещу военните действия. Стоцки не може да повярва, че призивите „Не на войната“ в момента се преследват и заклеймяват като екстремистки в Русия.

„Когато виждам полицай, който се опитва да изтрие надписа „Не на войната“, това е илюстрация на отвратителния характер на съществуващия режим в Русия“, каза протестиращият.

Той е благодарен, че в Русия все пак има адекватни хора, които са чули призива на украинския президент Володимир Зеленски да излязат на улицата и да протестират срещу войната. „Огромен брой руснаци излизат на улиците, въпреки натиска, репресиите и арестите на хора от най-различни възрасти. Хората са излезли на мирен протест, за да изразят своето мнение и да подкрепят Украйна и украинците“, заяви Александър Стоцки.

Протестът е организиран от движението „За свободна Русия“. То беше учредено през февруари от пребиваващи в България руснаци, които се обявяват против политиката на Кремъл. /БГНЕС