Руснаци питат, Путин отговаря

За 17-ти път има „Пряка линия“ с президента на Русия Владимир Путин. По време на нея той отговаря на въпроса на жители на Русия. Според самия Путин основните въпроси са свързани със здравеопазването, екологията и жизненото равнище.

Един от въпросите, или по-скоро оплакванията, беше на майка от град Рославъл в Смоленска област. По нейните думи независимо от предварителното записване тя трябвало да чака с малкото си дете часове на опашка пред лекарския кабинет. Лекарите от детската поликлиника също се оплакват от недостиг на персонал: “13 лекари, четирима не достигат, а средната заплата е от порядъка на 20 000 рубли (около 315 долара).“ От Псковския онкологичен диспансер също се оплакват от недостиг на персонал. Водещата попита Путин: “Кога животът ще стане по-лек?“. По нейните думи се усеща спад в живота и при богатите, и при средната класа, и при бедните. Путин каза, че доходите на гражданите в действителност са спадали от няколко години, но сега те са започнали да се възстановяват. По-нататък Путин дълго говори за различни показатели за доходите и разходите и за факторите, чрез които може да се определи дали финансовото благосъстояние на руснаците е паднало или не. "Искам хората, които ме гледат от телевизията, да не се сърдят, че нямат големи заплата, говоря средно. Имаме много голяма пропаст между отраслите и регионите", каза президентът. Следващите въпроси са за ниските заплати. Следващите няколко въпроса са за нивата на доходите. В ефир беше прочетена жалба от жител на Самарска област: "Кога ще се оправи животът? Много е трудно да се отглеждат деца със заплата от 10 000 рубли." Също така бе показано видеопослание от пожарникар от Калининградска област: „Пожарникарите имат заплата от 12-13 хиляди, аз, командирът на отделение, имам 16 000. Не мога да живея, трябва да работя на две или три работни места, поради което семействата се разрушават”. Путин отговори така: “Първо, за 10-те хиляди и т. н. Наистина трябва да проверим какво се случва там. За първи път доведохме минималната работна заплата до жизнения минимум от 11 280 рубли. Не разбирам откъде идват 10 000. Това е въпрос към съответните органи.

В Министерството на извънредните ситуации ситуацията не е най-добрата. Взето е решение - тази година на Министерството на извънредните ситуации ще бъдат разпределени 4,3 милиарда рубли, което ще повиши гражданските заплати до около 24 хиляди. " По-нататък в „Пряка линия“ Путин обърна внимание на посланието, че превъзходството на страната се осигурява не от ядрени оръжия, а от мощна икономика. Според него това е абсолютно правилно. Оръжията са нужни за защитата на Русия, „докато ние работим за осигуряване на икономически растеж“. Въпреки намаляването на разходите, Русия е две стъпки напред в сферата на отбраната, уверен е държавният глава. Според него това е причина за гордост. "Ако искате мир, гответе се за война", припомни поговорката руският лидер. Той също така посочи, че тези, които не искат да нахранят армията си, ще хранят нечия чужда. Путин добави, че Русия систематично намалява военните разходи. Никоя голяма страна не прави това. Русия е готова за диалог със САЩ толкова, колкото самите те са готови, отбеляза Путин. Въпреки това, правомощията на американския президент са ограничени. Той вече е влязъл в предизборната кампания, така че всичко няма да е толкова просто, каза руският лидер. Има нещо, за което да се говори с Тръмп: Договорът СТАРТ-3 скоро ще приключи, каза президентът. Той добави, че има интерес и в икономиката. Американските компании работят в Русия въпреки санкциите. Путин беше запитан за съюза с Беларус. Президентът отговори, че съществува споразумение за съюзна държава, което не се прилага изцяло. По-специално инициативата за общ парламент не беше изпълнена. Руският лидер заяви, че ще обсъди това с Александър Лукашенко. Според него по договора може да се направи много повече. Руският президент каза, че е гледал изяви на сегашния президент на Украйна. Според него те са били талантливи и забавни. Въпреки това, това, което се случва в Донбас, не е никак смешно. Държавният глава подчерта, че конфликтът не може да бъде решен без диалог със самопровъзгласилите се републики, а Зеленски отказва. "Нищо не се прави, блокадата се увеличава", каза руският президент Дали ще има война на САЩ с Иран се интересуват руснаци в социалните мрежи. Путин отговори, че такива въпроси се задават, защото няма пряка линия с Тръмп. Той добави, че войната ще бъде истинско бедствие. Тъжни последици ще има за всички страни, сигурен съм, каза руският лидер. Президентът заяви, че Иран напълно отговаря на споразумението с МААЕ, не нарушава нищо, така че санкциите срещу Техеран не са оправдани. По сирийската криза руският президент заяви, че Русия не търгува с принципите и съюзниците си. Според него е необходимо да се реши въпросът за създаване на конституционен комитет в Сирия. Работата трябва да върви както с Турция, така и със САЩ. /БГНЕС