Руски удар в Чернигов уби 13 души

При руски удар по северния украински град Чернигов загинаха 13 души, а около 20 бяха ранени, докато Киев алармира за недостиг на средства за противовъздушна отбрана.


Официални лица съобщиха, че три ракети са поразили няколко многоетажни сгради.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна не разполага с достатъчно средства за противовъздушна отбрана, за да прехваща ракети.

Черниговският регион, който граничи с Беларус на север, беше частично окупиран в началото на руската инвазия, но от около две години, откакто армията на Москва се изтегли, е пощаден от ожесточени боеве.

Пред държавната медия областният управител Вячеслав Чауш заяви, че най-малко 13 души са загинали, а 20 души са били ранени, след като три ракети са попаднали в центъра на града.

"Много многоетажни сгради са повредени. Гражданската инфраструктура е повредена. Унищожени са десетки превозни средства", заяви Чауш.

Кметът на града Олександър Ломако заяви пред държавните медии, че ударът се е разкъсал в "много населен район" и че на мястото работят спасителни екипи.


Снимки, разпространени от Зеленски, показват как първите спасители търсят оцелели или изнасят ранени на носилки.

"Това нямаше да се случи, ако Украйна беше получила достатъчно оборудване за противовъздушна отбрана и ако решимостта на света да се противопостави на руския терор беше достатъчна", заяви Зеленски в социалните мрежи.

Ломако заяви, че е имало пряко попадение в инфраструктурен обект и че осеметажна сграда е била сериозно повредена при атаката, но тя не е свързана с производството на енергия.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак повтори коментарите на Зеленски в съобщение в социалните мрежи.

"Терорът трябва да бъде спрян. Противовъздушната и противоракетната отбрана е това, от което Украйна се нуждае в момента", добави той.

Чернигов се намира на около 145 км северно от столицата на Украйна, Киев, и преди войната е имал население от около 285 000 души. /БГНЕС