Руски дипломат предизвика противопоставяне между Канбера и Москва

Мистериозен руски дипломат с влечение към цигарите предизвика противопоставяне между Канбера и Кремъл в областта на националната сигурност, като се противопостави на усилията на Австралия да го изгони от разхвърляна строителна площадка близо до парламента.


Австралия не позволи на Русия да построи ново посолство на неугледен парцел, намиращ се на една ръка разстояние от сградата на парламента, след като служители на разузнаването предупредиха, че Москва ще използва мястото като база за шпиониране на депутатите.

Миналата седмица Австралия прие закони, специално разработени, за да спрат строителството, което се намира на около 400 метра от парламентарния район.

Оттогава насам един руски чиновник, облечен в спортни панталони и пухено яке, осуетява усилията за възвръщане на земята, където се е настанил в малък навес за охрана, заобиколен от плевели и изхвърлени строителни материали.

Пратеникът се бе настанил в уютната барака, когато руското посолство предприе последен опит да спре изгонването му.

Говорител на австралийското правителство заяви, че Русия иска съдебна заповед от най-висшия съд на страната.

"Оспорването от страна на Русия на валидността на закона не е неочаквано", каза той пред АФП.

"Това е част от руския наръчник."

Правителствени източници потвърдиха, че мъжът има дипломатическа закрила.

Австралийската полиция наблюдава обекта, но правителството се опасява да арестува дипломата, което може да провокира Москва да изостри и без това сложната дипломатическа ситуация.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе описа дипломата, който беше заснет да излиза от бараката, за да пуши цигари, като "някакъв човек, който стои на студа върху трева в Канбера".


През тази седмица нощните температури в австралийската столица се задържаха доста под нулата.

През 2008 г. Русия закупи земята под наем от австралийското правителство, а през 2011 г. получи разрешение да построи там новото си посолство.

Миналата седмица австралийското правителство обяви, че прекратява договора за наем.

"Правителството получи много ясен съвет относно риска, който представлява новото руско присъствие толкова близо до сградата на парламента", заяви Албанезе пред репортери.

"Действаме бързо, за да гарантираме, че мястото на наема няма да се превърне в официално дипломатическо присъствие."

Новите закони, приети с двупартийна подкрепа, не спират Русия да има дипломатическо присъствие в Австралия - само да строи толкова близо до парламента.

Миналата седмица руски дипломат заяви пред АФП, че посолството "търси правен съвет", а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е проява на "русофобска истерия".

По-рано тази седмица Министерството на външните работи на Русия публикува списък с 48 австралийци, на които е забранено да влизат в страната заради пропагандиране на "антируска програма".

Списъкът включваше журналисти, държавни служители и ръководители на местни отбранителни компании. /БГНЕС