Руски депутат с твърдение: България загуби статута си на газов хъб

България е загубила статута си на газов хъб и ще се лиши от други преференции при транзита на руски газ заради забавянето на строителството на „Турски поток“. Това твърди първият заместник-председател на Комисията по енергетика на Държавната дума Игор Анански.

Повод за неговия коментар са острите реплики на руския президент Владимир Путин към България. Стопанинът на Кремъл обвини София, че съзнателно бави изграждането на газопровода. Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли тези обвинения. Българските енергийни експерти заявиха, че ако има забавяне, то това е по вина на руска компания, която обжалва процедурите за изграждането на тръбопровода.

Според Игор Анански българското правителство се намира под силното влияние на САЩ и ЕС.

„Помним, че българското правителство се отказа от съгласуването на плана за строителството на газопровода „Южен поток“ през България, благодарение на което тя можеше да се превърне в най-големия газов хъб в Южна Европа. Страната можеше да получи големи финансови дивиденти. Но българското правителство реши да жертва тези пари в името на отношенията си с ЕС и САЩ. Българското правителство е двулично, защото то, от една страна, иска да печели от транзита, а от друга е прекалено зависимо от влиянието на други държави“, каза Анански пред Федералната новинарска агенция.

В тази ситуация българските политици трябва да си спомнят, че те са представители на своя народ, подчерта руският депутат.

„Тяхната задача се състои в подобряването на живота на българските граждани. В такъв случай българите трябва да печелят колкото се може повече пари, включително и от транзита на газ за Европа. Сега България загуби статута си на газов хъб, а също така може да загуби и други преференции от транзита на руски газ. Освен това, страната може да плаща за по-скъп газ. За това българското правителство работи срещу напълването на бюджета“, добави Анански.

Газов хъб или транзитна страна?

Репортерът на БГНЕС припомня, че руският депутат най-вероятно разбира нещо различно под „газов хъб“, а не това, което влага правителството на България. Руската инициатива за газопровода „Турски поток“ никога не е предвиждала и не предвижда България да бъде газов хъб, а транзитна страна, по която природният газ да тече в посока Сърбия, Унгария и може би Централна Европа, ако има клиенти. Говорейки за „газов хъб“ в неговото руско разбиране депутатът Игор Анански има по-скоро предвид важен транзитен възел, а не търговска площадка, на която този газ да се търгува и разпределя.

Докато идеята на българското правителство е да създаде газов хъб – търговска площадка, на която да събира газ от различни източници, не само руски. Руският газ от „Турски поток“, който ще минава през България, почти на 90% е купен от клиентите на „Газпром“ в Сърбия, Унгария и може би трети страни. А това, което ще остава всъщност е вътрешното потребление на България.

В случай че газопроводът „Турски поток“ бъде реализиран през нашата страна, тогава най-доброто, което може да се случи е България да запази статута си на транзитна страна за руския газ. Само че този път потоците ще бъдат обърнати, вместо от север на юг, т.е. през Украйна и България за Гърция, Турция и Македония, от изток на запад – от Турция и България за Сърбия и Унгария. За осъществяването на тази промяна се работи активно през последните 2-3 години. Така поне малко ще компенсираме загубите от изграждането на първата отсечка на „Турски поток“, която ще доставя директно газ от Русия на Турция, заобикаляйки досегашния маршрут през България.

"Турски поток" в цифри

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария.

„Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че през януари Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще открият „Турски поток“. /БГНЕС