Руската рубла достигна 12-месечно дъно спрямо долара

Руската рубла спадна до най-ниския си курс спрямо долара от една година насам, като достигна 82 рубли за един долар на Московската фондова борса (MOEX), предаде АФП.

Повече от година Русия е подложена на мащабни санкции, наложени заради офанзивата в Украйна.

Руският президент Владимир Путин, който досега заявяваше, че Москва до голяма степен отстоява на санкциите, миналата седмица призна, че те могат да имат "негативни" последици за страната му, припомня БГНЕС.

За последен път рублата достигна до това дъно през април миналата година, два месеца след като Кремъл започна офанзивата си в Украйна.

По-рано тази седмица руският министър на финансите Антон Силуанов обвърза курса с притока и отлива на чуждестранна валута към Русия.

"Тези промени са свързани с увеличаване на вноса или с намаляване на експортните операции", каза той в интервю за държавната телевизия.

Валутният курс "се придържа към пазарните принципи и напълно плава в условията на променящите се външноикономически условия", допълни финансовият министър.

Запитан дали руснаците трябва да се притесняват, той заяви, че страната може да разчита на парични постъпления от енергията, която продължава да продава на световния пазар.

"Това е сигнал, че в страната ще постъпва повече валута, което означава, че обменният курс на рублата ще има тенденция към укрепване", каза Силуанов.

През последните месеци Русия настоява, че адаптира икономиката си към западните санкции - процес, който Кремъл се надява да приключи до 2024 г. /БГНЕС

Москва / Русия