Русия съобщи за унищожени украински дронове над Москва и Черно море

Руските сили са унищожили украински безпилотни летателни апарати, насочени към Москва и Черноморския флот, съобщиха официални лица, като това е последното от вълната атаки срещу столицата и воден път, в който се разразява конфликтът.


Руското министерство на отбраната съобщи, че военновъздушните му сили са свалили украински дрон над столицата около 04:00 ч. (01:00 ч. по Гринуич), предаде АФП.

"Безпилотният летателен апарат, след като е бил изложен на въздействието на оръжията на противовъздушната отбрана, е променил траекторията на полета си и е паднал върху нежилищна сграда в района на Краснопресненската набережна в Москва", заяви министерството в Telegram.

Кметът на Москва заяви, че на мястото на инцидента са пристигнали службите за спешна помощ, но по първоначални данни няма пострадали.

"Отломките на БЛА са паднали в района на Експоцентъра и не са нанесли значителни щети на сградата", заяви Сергей Собянин в Telegram.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че една от стените на павилиона на мястото на събитието се е срутила частично, като се позова на службите за спешна помощ.

"Площта на срутването е около 30 квадратни метра“, заявиха от службите за спешна помощ пред ТАСС.

Въздушното пространство в близост до международното летище Внуково е било затворено за кратко, като заминаванията и пристиганията са били забавени, позовавайки се на авиационната служба.

Според уебсайта на експоцентъра, разположен на Краснопресненския бряг на река Москва, в него редовно се провеждат изложби и търговски изложения. Мястото е на 100 метра от "Москва-Сити" - офисен блок в главния бизнес район на столицата, който в рамките на няколко дни беше ударен два пъти от отломки от свалени дронове този месец.

До поредицата от нападения през последните месеци столицата не е била обект на нападения по време на конфликта в Украйна, който започна преди повече от година.

Часове преди удара по Москва Русия осуети атака с украински морски дрон срещу военните си кораби в Черно море - последното от поредицата нападения срещу флота ѝ. Руското министерство на отбраната съобщи, че дронът е бил унищожен късно в четвъртък вечерта от патрулни кораби на военноморските сили на 237 км югозападно от Севастопол - базата на Черноморския флот на анексирания от Москва Кримски полуостров.

Нападенията и от двете страни се засилиха в Черно море, откакто Русия се оттегли от сделката, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през морския възел. /БГНЕС