Русия призовава за сдържаност след иранската атака срещу Израел

Русия призова всички страни да "проявят сдържаност", след като Иран предприе безпрецедентна атака с ракети и дронове срещу Израел.


"Разчитаме на регионалните държави да решат съществуващите проблеми с политически и дипломатически средства", се казва в изявление на външното министерство. Москва изрази "изключителна загриженост от последната опасна ескалация в региона". Министерството многократно е предупреждавало, че "липсата на разрешаване на многобройни кризи в Близкия изток, предимно в зоната на палестинско-израелския конфликт" ще "доведе до нарастване на нестабилността".

Руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонни разговори в събота с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян. Руското външно министерство каза, че Лавров повтори "решителното осъждане" на израелския удар в Сирия този месец, при който бяха убити ирански генерали. Преди това Русия осъди поведението на Израел в неговата шестмесечна война в Газа. Москва традиционно се опитва да поддържа отношения с всички големи сили в Близкия изток.

Но конфликтът в Газа разруши връзките й с Израел и Москва вече укрепва военните и политически връзки с Иран. /АФП