Русия може да обмисли оттегляне от юрисдикцията на Международния съд на ООН

Русия може да обмисли възможността да се оттегли от юрисдикцията на Международния съд на ООН, който започва изслушвания по иска на Украйна срещу Русия, ако съдът последва примера на Киев и вземе политизирано решение. Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов.


"Няма съмнение, че решението ще бъде максимално политизирано. Ако Международният съд на ООН наистина последва примера на Киев и колективния Запад, той завинаги ще загуби доверието на Русия и други държави като някогашен авторитетен орган на правосъдието. Ако резултатът от делото вместо като юридическо решение бъде огласен като откровена глупост, Русия ще трябва да обмисли сценарий за излизане изпод юрисдикцията на Международния съд на ООН. Това само по себе си не е лесна юридическа задача, защото той е един от основните органи на ООН, а Статутът на Международния съд - неразделна част от Устава на ООН", написа политикът в Telegram-канала. "Наблюдава се постепенно разпадане на всички органи на ООН. Казвам това с искрено съжаление", добави той.

Косачов отбеляза, че в началото на процеса първо ще бъдат изслушани предварителните възражения на Русия по подадения иск, след което ще бъдат представени позиции от "трети страни". "За първи път в историята съдът позволи на 32 държави от колективния Запад, подкрепящи киевския режим, да се присъединят към процеса наведнъж. След това съдиите ще вземат решение за юрисдикцията, а в зависимост от резултата - решение по същество", обясни политикът.

Според него Украйна "стъпва на същата правна основа като Грузия, която заведе дело срещу Русия през 2008 г.". Той припомни, че тогава грузинците, „прикривайки се зад Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация, маскираха териториалните си претенции и въпросите на руската операция за налагане на мир, които не са под юрисдикцията на Съда на ООН“.


Той изтъкна, че в действията на Русия няма признаци на геноцид, като това е било официално потвърдено през септември 2023 г. от международната комисия на ООН за разследване на нарушенията в Украйна. Ръководителят на комисията Ерик Мозе заяви, че "в момента комисията не разполага с достатъчно доказателства, които да отговарят на правната квалификация, предвидена в Конвенцията за геноцида".

"Украинските власти просто трябваше да намерят конвенция, в която да участват едновременно и Русия, и Украйна, по която Международният съд на ООН има право да се произнася. Целта на Киев е да създаде политически прецедент в Съда на ООН", заяви Косачов.

Международният съд на ООН в Хага ще проведе от 18 до 27 септември изслушвания по иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид. Изслушванията ще бъдат посветени на предварителните възражения, повдигнати от Руската федерация. /БГНЕС