Русия засилва кибератаките срещу европейските съюзници на Украйна

Кибервойната на Русия срещу Украйна до голяма степен се провали и Москва все по-често се насочва към европейските съюзници на Киев, твърдят американски и френски анализатори.

Френската отбранителна фирма "Талес" заяви в доклад, че Русия нанася удари по Полша, скандинавските и балтийските страни с арсенал от кибернетични оръжия, целящи да сеят разделение и да популяризират антивоенни послания.

В оценка на заплахите по-рано този месец Microsoft заяви, че през първите шест седмици на тази година руски участници са извършили атаки в поне 17 европейски държави.

Нападението на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари миналата година, но военният гигант не успя да постигне решителна победа на бойното поле над много по-малката си съседка.

Thales и Microsoft заявиха, че нахлуването на Русия е било съпроводено с широкомащабни кибератаки в Украйна, но те са били отблъснати.

"Кибернетичната война не е нанесла решаващия удар, на който Русия се надяваше", заяви пред АФП техническият директор на Thales за кибернетична защита Иван Фонтаренски, като подчерта устойчивостта на украинската защита.

И двете фирми заявиха, че в края на миналата година Русия е изместила вниманието си към други европейски държави.

"През третото тримесечие на 2022 г. Европа беше въвлечена в хибридна кибервойна с висока интензивност в повратен момент от конфликта", заяви Пиер-Ив Жоливе, вицепрезидент на Thales за кибернетични решения.

"Хактивисти" групи

Жоливе заяви, че страните извън Украйна страдат от "масивна вълна" от DDoS атаки, при които сървърът е залят със заявки, които сриват мрежата. Тези атаки все по-често се извършват от "хактивистки" групи, свързани с Кремъл, а не от официални групи, и целят по-скоро да сеят хаос, отколкото да разрушават инфраструктурата - заявиха от Thales.

Сред най-засегнатите държави са Полша, Латвия и Швеция, се казва в доклада на Thales.

В оценката си Microsoft посочва, че атаките тази година в Европа са били насочени предимно към правителствени организации с цел шпионаж.

Подчертавайки глобалния обхват на руските участници, фирмата заяви, че 21% от атаките извън Украйна от началото на войната са засегнали Съединените щати.

Въпреки че атаките извън Украйна често са били тормоз на ниско ниво, Microsoft заяви, че Русия може да избере и по-вредни кибернетични инструменти в бъдеще.

"Ако Русия претърпи повече неуспехи на бойното поле, руските участници може да се опитат да разширят насочеността си към военните и хуманитарните вериги за доставки, като предприемат разрушителни атаки извън Украйна и Полша", заяви Microsoft. /БГНЕС