Русия започна борбата срещу четиригодишната допинг забрана

Опитът на Русия да промени четиригодишната си забрана извън международния спорт стартира в Лозана – последната глава от дългата и противоречива сага за финансиран от страната допинг.

Русия е заплашена от пропускане на Токио 2020, Мондиал 2022 и Зимните игри в Пекин през 2022.

Международната антидопингова агенция (УАДА) през декември миналата година обяви Руската антидопингова агенция (РУСАДА) за несъстоятелна, след като бе обвинена в манипулирането на тестови данни. Наказанието означаваше, че страната ще пропусне отложената олимпиада в Токио догодина, както и Световното по футбол в Катар през 2022 и Зимните игри през 2022 в Китай. Изслушване в Спортния арбитражен съд (КАС), което стартира в понеделник и се очаква да продължи до петък, вече предизвика напрежение. УАДА поиска процесът да се проведе публично, но след несъгласие между всички страни, трите съдии на КАС в крайна сметка отвориха първата сесия при закрити врати чрез телеконференция. Решение ще стане публично достояние на дата, която ще бъде оповестена на по-късен етап. Русия счита забраната си за законово незащитима. Бившият премиер на страната Дмитрий Медведев определи наказанието като „хронична антируска истерия“. Изслушването е определено като знакова седмица за руския спорт и глобалните антидопингови усилия. УАДА, основана през 1999, също е заложила много на карта, след като САЩ заплаши да оттегли годишното й финансиране на стойност 2.7 млн. долара. Американски юристи обвиниха агенцията в това, че не е успяла да въведе вътрешни реформи в управлението и разкритикуваха начина, по който УАДА се справя с руския скандал. В добавка, Международният олимпийски комитет (МОК) и спортните федерации очакват ясни директиви от КАС, осем месеца преди Олимпиадата в Токио. „УАДА не е оставила нищо неразгледано в подготовка за това изслушване и очакваме с нетърпение да представим ясно и справедливо нашия случай на панела. Оставам уверен, че Изпълкомът на УАДА е направил правилната препоръка по този случай миналия декември. Както и на всеки друг етап, следваме процеса във връзка с несъстоятелността на РУСАДА, продължавайки да се справяме ефективно с този сложен проблем“, каза президентът на агенцията Витолд Банка. Руската сага вече навлезе в петата си година. През май 2016, Григори Родченков, бившият президент на Московската антидопингова лаборатория, сигнализира за финансирания от страната допинг на Игрите в Сочи през 2014. По-малко от две седмици преди Лятната олимпиада в Рио през 2016, през юли онази година, УАДА поиска изхвърлянето на Русия от Олимпийските игри в Бразилия. Въпреки това, МОК заяви, че индивидуалните федерации ще решат дали да позволят участието на руски спортисти. През 2017, МОК наложи забрана на Руския олимпийски комитет от Зимните игри в Пьонг Чанг през 2018, но позволи на чисти атлети от страната да се включат в надпреварата под неутрален флаг. Общо 168 руснаци в крайна сметка взеха участие.

След това, през септември 2018, УАДА противоречиво свали забраната си върху РУСАДА, независимо че не получи достъп до Московската антидопингова лаборатория. Русия най-накрая даде данни от лабораторията на УАДА през януари, 2019. Въпреки това, след пореден обрат на събитията, през септември УАДА даде три седмици на Русия, за да обясни „несъответствия“ в данните. Световната атлетика обяви, че е преустановила процеса по възвръщане статута на Руската атлетическа федерация, като добави, че обмисля изхвърлянето на страната изцяло от спорта заради допинг скандала. Впоследствие УАДА взе решение да наложи четиригодишна забрана на Русия заради манипулираните данни. /БГНЕС